Vijećnicima će materijale slati na mail, a pola ih ne koristi računala

Gradsko vijeće Lipika
(FOTO: Mario Barać)

19.01.2013. | Mario Barać
Pregleda: 7169

Gradski vijećnici Pakraca i Lipika više neće materijale za sjednice dobivati u pisanom obliku, u kuvertama, nego će im oni biti isporučivani elektronskim putem – na e-mail adresu. U gradskoj upravi Pakrac tvrde da će na taj način ostvariti značajnu uštedu, ne samo na papiru, nego i na tonerima, struju, pošti i trošku distribucije materijala, ali i na vremenu.

O kakvoj uštedi se radi, možemo ilustrirati posljednjim sjednicama održanima u prosincu. Materijal za ovu sjednicu je sadržavao 282 stranice kopirane na 160 listova, a proslijeđeni su na 22 adrese. Dakle, samo za tu sjednicu napravljene su 6.182 kopije na 3.520 listova. U Lipiku su materijali imali 212 stranica na 112 listova proslijeđenih na 20 adresa što u zbroju daje 4.240 kopija na 2.360 listova. Valja znati i to da se u četverogodišnjem mandatu vijećnici sastaju najmanje 20 puta.

S druge strane, pitanje je koliko će gradovi ovakvom mjerom uistinu uštedjeti jer se već spominje potreba za dodatnom informatičkom edukacijom vijećnika, kao i informatizacijom vijeća, što znači kupovinu novih računala.


Molnar protiv ovakvog načina rada


U gradskim upravama nemaju podatak koliko vijećnika koristi mail, odnosno koliko ih ima osnovna informatička znanja potrebna za ovaj način rada. U pakračkom sazivu je trenutno 14 vijećnika, po slobodnoj procjeni računalom ih se služi barem polovina, a neki imaju i Facebook profile. Slične brojke vrijede i za lipičko vijeće u kojem je u ovom sazivu 12 vijećnika, ali lipički predsjednik GV ipak ne podupire ovu varijantu.

– Tvrdim da više od pola naših vijećnika nema adresu i ne zna se koristiti računalom. I sam nemam e-mail adresu pa  koristim sinovu. Nisam za to da se materijali dostavljaju isključivo mailom i treba postojati mogućnost da vijećnici, ukoliko tako žele, materijale i dalje dobivaju u kuvertama, tvrdi Ivan Molnar, nezavisni vijećnik i predsjednik lipičkog vijeća.

Najavljeno je da će vijećnici imati mogućnost otvaranja službene adrese, a onima kojima je to potrebno, bit će osigurana i osnovna edukacija. – Ipak smo u elektroničkom dobu i ovo je logičan korak.

Pečanić: Vijećnicima osigurati edukaciju i opremu

- Vijećnici će morati imati osnovnu informatičku pismenost, a u planu je i da ih osiguramo službene laptope ili tablete. Ipak sve ovisi o tome hoće li vijećnici u novom sazivu prihvatiti izmijenjeni Poslovnik o radu GV, jer postojeći još uvijek ne isključuje dostavu materijala u pisanom obliku, pojasnio je Vinko Pečanić, vršitelj dužnosti pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada Pakraca.

Pečanić je ujedno i nezavisni vijećnik u aktualnom sazivu gradskog vijeća Lipika i ovaj oblik dobivanja materijala koristi već gotovo dvije godine.

– Na taj način mi je puno lakše raditi i pratiti samu sjednicu, a mogu se i lakše i kvalitetnije pripremiti. Ipak, svjestan sam da će to nekim vijećnicima biti veliki problem, pojašnjava Pečanić. Među pakračkim vijećnicima koji pozdravljaju ovaj potez je HNS-ov vijećnik Miroslav Kolar kojem je računalo dio svakodnevice.

Kolar: velika ušteda, posebno vremena

– U svakom slučaju to je neminovnost i treba se orijentirati na taj način rada koji će značiti i veliku uštedu, osobito po pitanju vremena. I ostali, posebno stariji vijećnici će biti prisiljeni da se educiraju iako je starijim ljudima teže usvajati nova zvanja. Prednost je što su danas kompjutori napravljeni za široke mase i to nije problem savladati, tvrdi Kolar.

Njegova stranačka kolegica Mira Kukić nema e-mail adresu, nema ni računalo kojim se, kako sama kaže, zna malo koristiti, ali i dodaje da joj neće biti problem bude li se morala orijentirati na ovakav način rada.

– Naučit ću osnovne stvari koje mi budu bile potrebne i tu ne vidim da će biti problema, tvrdi Kukić. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI