Požeški proračun 40 posto jači nego lani: Ulagat će u infrastrukturu

Gradska kuća u požegi
(FOTO: Mario Nakić)

07.12.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 5963

Gradski proračun Grada Požege za 2013. godinu bi, prema prijedlogu gradonačelnika Zdravka Ronka, trebao iznositi oko 113 milijuna kuna i veći je za 42 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi se odnose prvenstveno na poreze (oko 40 mil.), pomoći (30 mil.) i na upravne i administrativne pristojbe (19 mil. kn).

Novi kružni tok

Što se rashoda tiče, najviše će se ulagati u komunalnu infrastrukturu, a za nju je prema planu izdvojeno ukupno 52 milijuna kuna ili čak 184 posto više nego lani. Najviše je predviđeno za izgradnju novoga kružnog toka između Zagrebačke i Šijačke ulice (oko 15 milijuna) i za uređenje Trga sv. Terezije (8 mil. kn).


Osim toga, proračunom je predviđeno uređenje groblja (postavljanje križa), sufinanciranje radova Hrvatskih željeznica, ulaganje u sustav javne rasvjete, ulaganja u zgrade Glazbene škole, Gradskog kazališta, Gradskog muzeja i Gradske knjižnice i čitaonice, Dječjih vrtića, obnovu spomenika fra Luke Imbrišinovića i izgradnju nove osnovne škole.


Za gospodarstvo manje od 2 milijuna

Ostali rashodi su manje-više na razini prošlogodišnjih. Treba spomenuti da se za razvoj gospodarstva i u ovom proračunu nije našlo puno mjesta. Tako je za gospodarstvo ukupno planirano manje od 2 milijuna kuna, od čega se veći dio odnosi na "subvencije trgovačkim društvima" (1,2 milijuna).

Gradsko vijeće će večeras (petak) na sjednici odlučiti o prijedlogu ovog proračuna, a nezavisni vijećnik Nino Smolčić izvijestio je medije o dopunama koje će on predložiti na sjednici.

Smolčićevi amandmani

- Za 21. sjednicu Gradskog vijeća Grada Požege uputio sam 16 prijedloga za dopunu dnevnog reda te 3 amandamana na proračun. Istima je predviđeno ulaganje u gospodarsku zonu Sjever u iznosu 7,5 mil. kn, 6,4 mil. kn za nastavak rada na trasi brze ceste, 7 milijuna za izgranju sportske dvorane na Ratarnici, 400.000 kn za asfaltiranje pristupnog dijela Industrijske ulice i 200.000 kn za nastavak izgradnje šetnice - pješačke staze u parku u Zvonimirovoj ulici - rekao je Smolčić koji se nada da će većina u vijeću prihvatiti njegove prijedloge.

- Gradonačelnik je rekao kako pušu neki novi vjetrovi. Iskreno vjerujem da to znači da će se sada voditi računa o prioritetima, a to treba biti zapošljavanje - pojašnjava Smolčić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI