Najbrži street racer: Onaj osjećaj kad dođeš do cilja - živ

Vlado Moravek na tronu
(FOTO: Iz priv. kolekcije V. Moraveka)

16.05.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 14158

"Street race" naziv je sve popularnijeg sportskog natjecanja u što većem ubrzavanju automobila na 402 metra. Vlado Moravek iz Jakšića sudjeluje već skoro 10 godina na ovim natjecanjima, a tijekom zadnjih par godina jedan je od najbržih trkača u Hrvatskoj i na cijelom Balkanu.

Na zadnjem takvom natjecanju, održanom prošlog vikenda u Osijeku, Vlado je osvojio 1. mjesto u najjačoj kategoriji "10 pro". Sudjelovalo je stotinjak natjecatelja iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije. Vlado je prethodno pobijedio i na Grobniku. Do kraja ovogodišnjeg prvenstva preostalo je još pet utrka, a ako sve bude prema planu, lako bi mogao osvojiti titulu najboljeg street-racera području zemalja bivše Jugoslavije.

- Za ovaj sport se treba dobro pripremiti vozilo, dobro ga srediti i "nabrijati". Natječem se kadetom E-modela, to je takozvano "jaje". Ima 750 konjskih snaga - rekao je Moravek, koji je 402 metra prešao za 10,3 sekunde.


Po zanimanju autolimar, Vlado je vlasnik tvrtke "Auto-staklo". Cijeli život se bavi automobilima pa je očekivano uspješan u ovom sportu. Kaže da su za uspjeh, osim dobrog sređivanja vozila, jako važni i dobri refleksi jer izlazna brzina na cilju iznosi i do 240 km/h.


- U tom su sportu moguće ozljede, pogotovo ako otkaže neka funkcija na automobilu. Moj kolega je doživio nesreću u BiH, a ja sam se jednom okrenuo u krug pred ciljem pri brzini od preko 200 km/h. U tom trenutku ne osjećaš strah, samo gledaš da staneš. Tek kada je automobil stao, onda sam se zamislio što se moglo dogoditi.

- Privlači me adrenalin i onaj osjećaj kad dođem do cilja, zaustavim se i shvatim da je sve u redu, dobro je prošlo, živ sam. I još ako sam pobijedio, ma to je nešto neopisivo - opisuje Vlado.


Vladin kadet postiže ubrzanje


Vlado i njegova djevojka Slavica Obradović

Vladina djevojka Slavica Obradović iz Čaglina uz njega je zavoljela ovaj sport i nedavno je počela u njemu sudjelovati. U klasi "13" osvojila je također prvo mjesto.

- Ovo je osobito skup sport. Nagrade su tek tolike da možemo pokriti samo dio troškova puta i svega što ulažemo u svako natjecanje. Sve uspjehe ostvarujem bez sponzora, samo uz pomoć mojih prijatelja koji me prate na natjecanjima i koji su mi potpora, uz njih je pobjeda još slađa - ustvrdio je Moravek u razgovoru za 034portal.

Pogledajte video intervju koji je Moravek dao za portal 1-na-1.com:





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI