Bakinim pričama do državnog Lidrana

Pobjednice i njihove mentorice
(FOTO: Branislav Vončina)

24.02.2012. | Mario Barać
Pregleda: 11935

Učenice i profesorice Osnovne škole Vilima Korajca iz Kaptola i OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva zadovoljni su danas napustili Pakrac gdje je, u organizaciji OŠ braće Radića održana Županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva Lidrano. Kutjevčani i Kaptolčani imali su najviše uspjeha na natjecanju i izborili su nastup na državnom Lidranu. Za svoj uspjeh najviše mogu zahvaliti svojim bakama, čije su priče bile temelj za radove ovih osnovnoškolaca.

U kategoriji novinarskog stvaralaštva za osnovnoškolce u konkurenciji je bilo 15 radova, a najuspješniji su proglašeni intervju učenice 8. razreda iz Kaptola, Kristine Mijoković naslova „I biti star, a biti mlad“ s 91-godišnjom Terezijom Rezom Vargić te reportaža „Čiji je danas red“, Angele Rezo, učenice 8. razreda iz Kutjeva koja je obradila temu problema pranja rublja danas i nekada.

- Željeli smo u našem mjestu pronaći zanimljivu osobu i s njom napraviti razgovor o njenom životu, a baka Reza, koja je imala vrlo težak, ali zanimljiv život i koja i danas piše pjesme, bila je idealan sugovornik, pojašnjava Kristinina mentorica Marija Mihalović, profesorica hrvatskog jezika i povijesti.


Baka Reza me naučila da ne smijem odustajati


Kristina dodaje kako je baka Reza, iako u poznim godinama, još uvijek vedra duha, druželjubiva i spremna na razgovor, a Kristini je pročitala i neke svoje pjesme.

– Imala je vrlo težak život, u 21. godini je ostala bez muža i sama brinula od djeci, a ipak je pisala pjesme. Naučila me da u životu nikad ne treba odustajati i da treba biti vedar i optimističan. Posjetila sam je prije natjecanja i pokazala joj intervju i baka je zaplakala od radosti. Jedva čekam da je posjetim i nakon ovog natjecanja i sigurno će biti sretna što je moj rad ocijenjen najboljim i što ću, zahvaljujući baki Rezi, ići na državni „Lidrano“ - rekla je  Kristina koja posljednjih godinu dana piše za školski list „Šijakov zvon“.

Kristina je odlična učenica, planira upisati gimnaziju, a želja joj je u budućnosti baviti se novinarstvom.

Kvar perilice rublja – ideja za reportažu

Ništa manje nije zanimljiva ni priča Kutjevčanke Angele Rezo koja je do teme za svoju reportažu „Čiji je danas red“ došla na svakodnevan ali orginalan način.

– U našoj se kući pokvario stroj za pranje rublja i nastala je strka i panika, kako ćemo sada prati rublje, kada će doći majstor i puno drugih pitanja. Tada je moja baka Anka Kutuzović započela priču kako se prije pralo rublje, o čemu ja nisam ništa znala - rekla je Angela koja je od bake Anke naučila što je to parjenica, križnica, čemu je služio lug i što su to rifljače i pralje te kako se rublje nekada ispiralo na potoku, sušilo na tarabama i glačalo velikim glačalom na žegu.

– Angelin rad je sveobuhvatan i detaljan, a pokazala je i osjećaj za ono što svima danas jako nedostaje, a to je njegovanje obiteljskih odnosa i međusobna povezanost - objašnjava Ljiljana Bernatović Markota, profesorica hrvatskog jezika i Angelina mentorica.

Ostali nagrađeni radovi

Kod srednjoškolaca je u konkurenciji 3 novinarska rada najuspješnijim proglašen rad „Ljubi rode jezik iznad svega“, autorice Marije Magdalene Horvat, učenice 3. razreda Ekonomske škole Požega, pod mentorstvom Marije Šag Sadilek.

U konkurenciji listova osnovnih škola, za državnu razinu predložena dva lista: "Velički magneti" - list učenika OŠ "I.G. Kovačić" iz Velike te "Emanuel", list učenika Osnovne katoličke škole iz Požege.

Budući da su bili jedini u svojim konkurencijama, direktno su državnu završnicu izborili Marta Ivanko i Ena Primus, učenice 7. razreda požeške Osnovne škole „Antuna Kanižlića“, pod mentorstvom Biljane Marković i to u kategoriji filmski i video radovi, za kratki film „Božićni običaji“.

U kategoriji digitalni školski list nagrađen je „Potres“, list Ekonomske škole Požega kojeg potpisuju Višnja Rakuša i Marija Magdalena Horvat, učenice 3. razreda, pod mentorstvom Marije Šag Sadilek.

U kategoriji kratke igrane forme jedini uradak prijavili su učenici požeške Gimnazije – Luka Leopoldović (1. razred) i Filip Štivičić (3.), pod mentorstvom Aleksandre Pavlović, naslova „Zlato je zlato“.

Literarne uspješnice

U literarnom stvaralaštvu kod osnovnoškolaca bila je najbrojnija konkurencija jer je prijavljen 31 rad, a najboljim su ocijenjeni pjesme „Možda“, Marte Ljevar, učenice 6. razreda OŠ Vilima Korajca iz Kaptola (mentorica Merisanda Lujić) i „Moja baka Boga moli“, autorice Danijele Mikša, učenice 8. razreda kutjevačke osnovne škole (mentorica Ljiljana Bernatović Markota).

Kod srednjoškolaca ocjenjivano je 9 radova, a državnu smortu su izborile „Izgubljene misli“ Andree Baričević, učenice 3. razreda Gimnazije Požega (mentorica Duška Galić) i „Utočište“ Ive Grgić, učenice 4. razreda Katoličke gimanzije Požega (mentorica Marijana Ćorluka).

Prikaz dramsko - scenskog stvaralaštva održan je u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu, a dugo će ga Pamtiti najmlađa sudionica ovogodišnjeg Lidrana, Pakračanka Nina Babojelić, učenica Osnovne škole „Braća Radić“ iz Pakraca koja je u konkurenciji 9 pojedinačnih dramsko – scenskih prikaza, a svojim monologom „Miš uknjižnici“ (mentor Sanja Delač) jedina zaslužila prolazak za državnu završnicu.

U skupnim nastupila prijavljeno je bilo 9 skupina, a 4 su predložene za daljnje ocjenjivanje pa će konačna odluka o sudioniku na državnom „Lidranu“ biti donesena do ponedjeljka.  

Kod srednjoškolaca natjecalo se 5 pojedinaca, a najboljim je ocijenjen monolog „Na rubu pameti“ kojeg je izveo Karlo Došen, učenik Gimnazije Požega (mentorica Slavica Toman). U skupnim nastupima jedini prijavljeni su bili učenici Katoličke klasične gimnazije Požega koji su pod mentorstvom Marije Ćorluka uprizorili predstavu „Ja sve mogu, ja sam kralj“.

FOTO Pogledajte fotogaleriju s Lidrana u Pakracu



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI