Nesebična braća: Marinko i Igor dosad darovali 65 l krvi

Braća Marinko i Igor Džolić (sasvim lijevo i desno) te Marijan Gurdon (u sredini) najvjerniji su darivatelji krvi u Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

08.02.2012. | Mario Barać
Pregleda: 7474

"Kada bih preračunavao u litre, u proteklih sam 20 godina darovao najmanje 45 litara krvi, a najveća nagrada mi je što negdje u sebi znam da je ta krv nekome možda spasila život ili produžila život. Ta humanost je jedini razloga zašto sam se 1982. godine odlučio početi darivati krv", rekao je Marinko Džolić, 51-godišnji Lipičanin na svečanosti održanoj večeras (srijeda) u prostorijama Gradskog društva Hrvatskog crvenog križa Pakrac, na kojoj je dobio priznanje Hrvatskog crvenog križa za 100 dobrovoljnih darivanja krvi.

Prvu dozu dao u Novom Mestu

Nakon što je 1981. godine prvi put krv darovao u vrijeme dok je služio u tadašnjoj JNA u Novom Mestu (Slovenija), po povratku u Lipik zaposlio se u Staklani i 1982. godine prvi puta dao krv. Od tada je, uz stanku za vrijeme Domovinskog rata, redovni darovatelj.


Skromno tvrdi da je sretan što je dosad u životu bio zdrav i što je uopće mogao davati krv.


– Dobrovoljno darivanje krvi je ujedno i odličan liječnički pregled koji svatko može obaviti četiri puta godišnje i gdje se mogu primijetiti prvi zdravstveni problemi. To bi svim građanima trebao biti dodatni poticaj da se uključe u darivanje krvi jer, osim što pomažu drugima, paze i na svoje zdravlje - ističe Džolić.

Mlađi brat slijedi primjer

Marinkov humani primjer slijedi i 13 godina mlađi brat Igor koji je prvi put krv darovao 2001., a večeras nagrađen za više od 40 darivanja. Marinko je oženjen, otac dvoje djece koje će, kako sam kaže poticati da budu darivatelji. I danas radi na Staklani, dobru formu najčešće održava vožnjom na biciklu, a ne pamti da mu se dogodilo da se, nakon darivanja  krvi, ikada osjećao slabo. Posljednjih godina je nekoliko puta bio odbijen zbog tlaka, ali, kako sam kaže, „to su godine“, te dodaje kako će krv darivati dok god ga bude služilo zdravlje.

- Drago mi je što je i naša sredina dio velike obitelji darivatelja krvi. U tome se dragovoljstvo doslovni primjenjuje, niste plaćeni niti to tražite i zato vam se društvo zahvaljuje na ovako skroman način. Pozivam vas da ideju dobrovoljnog darivanja krvi prenesete i na članove svoje obitelji, na susjede i prijatelje i neka slijede vaš human primjer dobrog građanina - rekao je prilikom uručivanja priznanja Duško Kliček, ravnatelj GD HCK Pakrac.

Gurdon dao krv 50. put

Ukupno su nagrađena 44 darivatelja, među njima i Marijan Gurdon, za 50 darivanja krvi.

– Prvi put sam krv darovao 1998. godine, za vrijeme služenja u vojsci, a i otac Antun je dugogodišnji darivatelj krvi - rekao je Gurdon.

Veseli i podatak da je priznanje za prvo darivanje krvi u prošloj godini dobilo 6 novih darivatelja, a to su Ivan Marčetić, Marinko Matek, Goran Nemet, Željka Rodić, Renata Ružička - Babić i Andrej Vinkler.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI