Stigla konkurencija: Rat cijenama za prijevoz učenika

Prijevoz učenika. Ilustrativna fotografija.
(FOTO: Vjeran Blašković)

01.02.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 17225

Značajno olakšanje doživjeli su kućni budžeti roditelja čija se djeca iz veličkog i jakšićkog kraja svakoga dana voze autobusima do srednje škole u Požegu. Naime, općine Velika i Jakšić potpisale su novi ugovor o prijevozu đaka s tvrtkom Slavonija bus iz Prnjavora čije su cijene mjesečnih karata drastično manje nego što su bile cijene APP-a.

Pritisaka ima, ali učinili smo dobro!

- Cijena APP-ove karte za srednjoškolce bila je 570 kuna iz Velike, a s novim prijevoznikom cijena je 257 kuna. Općina sufinancira kartu s 57 kuna, kaže načelnik Boban. Po novom, roditelje mjesečna karta iz Velike izađe 200 kuna, dok je stara APP-ova cijena za roditelje bila veća od 450 kuna.


- Doživio sam pritiske i mogu reći prijetnje, no važno je da smo to učinili za ljude ovoga kraja. Puno znači 300 kuna mjesečno koje će roditelji po jednom učeniku uštedjeti, a neke obitelji imaju i po 3 ili 4 srednjoškolca, onda znate što za njih ovo znači, kaže načelnik Boban.

Novog prijevoznika danas dočekali inspektori


Autobuse Slavonija busa na prvoj jutarnjoj liniji i pred srednjoškolskim centrom danas su dočekali inspektori provjeravajući je li sve po propisima. Kako tu činjenicu komentira direktor Slavonija busa Franjo Matijašević?

- Ja sam sve stvorio radom i neću posustati zbog ovih pritisaka. Svi autobusi kojima prevozimo djecu su opremljeni po propisima, a inspektori danas nisu ništa našli čime bi nam onemogućili daljnje prometovanje - izjavio je Matijašević.

I APP spustio cijene

Na dolazak konkurencije odmah je reagirao i APP spustivši svoje dosadašnje cijene za prijevoz đaka. Sniženje cijena, kako su nam javili naši čitatelji, vidljivo je na svim đačkim linijama u Požeštini i gotovo su sve u pravilu - prepolovljene!

- Imali smo plan potpisati ugovor i s Gradom Kutjevom, ali vjerojatno je i tamo bilo pritisaka pa se odustalo jer je APP spustio cijenu prijevoza đaka na 360 kuna - izjavio je Matijašević za 034portal dodajući kako se njemu isplati raditi po ovim cijenama.

Nadovezujući se na to kaže kako APP u Brodskoj županiji na liniji Gundinci - Slavonski Brod udaljenosti 51 kilometar naplaćuje mjesečnu kartu za đake 450 kuna. Pita se kako je onda za 16 kilometara od Velike do Požege do sada naplaćivano 570 kuna te kome je odlazio ekstraprofit?

U tom smislu pita i kako to da sada kada je litra nafte veća od 8 kuna APP spušta cijenu za 50 posto, a kada je nafta svojevremeno bila 5 kuna, cijena prijevoza đaka iz Velike bila je i veća od 600 kuna.

Kontaktirali smo i direktora APP-a Ivana Križanovića kojega smo zatekli na sastanku u Rijeci. Nije želio ništa komentirati rekavši kako cijeli dan nije u Požegi, a da ćemo o svemu popričati sutra.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI