Biskup Škvorčević krstio deveto i deseto dijete obitelji Soldo u Buku

Obitelj Soldo
(FOTO: Biskupija)

07.08.2017. | M.M.
Pregleda: 8755

Na blagdan Preobraženja Gospodinova, 6. kolovoza, biskup Antun Škvorčević pohodio je župu Sv. Jurja Mučenika u Buku, predvodio euharistijsko slavlje i krstio Josipa i Mariju, deveto i deseto dijete u obitelji Vjekoslava i Marine Soldo. Na početku misnog slavlja pozdravio je nazočne, izrazivši radost što obitelj Soldo upravo na svetkovinu Preobraženja Gospodinova krsti svoje deveto i deseto dijete, blizance Josipa i Mariju. Od srca je čestitao spomenutim roditeljima za svjedočanstvo koje su očitovali opredjeljenjem za brojnu djecu i za žrtvu ljubavi koja je njih oplemenila, a našu hrvatsku domovinu obogatila.




U homiliji biskup je na temelju evanđeoskog izvještaja protumačio što zapravo danas slavimo, Istaknuo je da je Druga Božanska Osoba utjelovljenjem postala čovjekom, preuzela ljudsko prolazno i smrtno tijelo, te ga žrtvom svoje ljubavi na križu obasjala besmrtnošću, preobrazila u puninu Božjeg života, unaprijed to naznačivši u događaju na brdu Taboru. Biskup je povezao jučerašnji Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja s blagdanom Preobraženja te je kazao kako nam hrvatski branitelji daju primjer puta preobrazbe za razliku od nekih koji su krenuli putem pretvorbe. Dok su branitelji polagali živote i umirali za našu slobodu, neki su istodobno očitovali sebičnost i nastojali si priskrbiti materijalna dobra tako da društveno vlasništvo pretvore u svoje privatno te se obogate. Ustvrdio je da se s takvom pretvorbom na materijalnoj razini nitko ne može usrećiti, nego da se to može ostvariti jedino preobrazbom iz moći duha kojoj je ime ljubav. Kad netko živi plemenitost, dobrotu i ljubav, kada to pretoči u konkretni život, u žrtvu, kad polaže sebe za drugoga, on ne umire, nego se preobražava, pobjeđuje. Biskup je rekao da su hrvatski branitelji preobražavali sebe i domovinu kroz moć ljubavi i žrtvu kojom su se polagali za našu slobodu.






Ustvrdio je da se to i sada ostvaruje u Hrvatskoj, napose u braku gdje muževi i žene žive jedni za druge te u žrtvi ljubavi primaju potomstvo. Rekao je i da su se među takve svrstali supružnici Soldo, istaknuvši da je njihova žrtva ljubavi ona moć koja njihov život preobražava u smisao i uzdiže na višu razinu postojanja. Hrvatska može ići najsnažnije naprijed, nastavio je biskup, po takvim obiteljima koje svoju žrtvu ljubavi sjedinjuju s Isusom Kristom i njegovom žrtvom ljubavi na križu kojom je pobijedio smrt. Poželio je da bude blagoslovljeno sve što obitelj Soldo nastoji živjeti u tom raspoloženju vjere, a nazočne je pozvao da joj budu potpora u njezinu opredjeljenju za život. Rekao je da će njihova mala djeca po svetom krštenju ući u dinamizam te iste Isusove ljubavi na križu i njegove pobjede uskrsnuća te da joj u odgoju pomognu kako bi s njime rasla do konačne preobrazbe. Zamolio je Krista Gospodina da svim sudionicima slavlja udijeli da budu moćni duhom ljubavi i žrtve, iz koje se rađa naša osobna i društvena preobrazba.




Na svršetku misnog slavlja biskup je čestitao obitelji Soldo za dvoje u krštenju preporođene djece, rekavši da je njihova sudbina sada u Isusovim rukama. Pozvao ih da uz Božju pomoć učine sve što je s njihove strane moguće da sva njihova djeca rastu u onim dimenzijama života u koje ih može uvesti samo Isus Krist. Biskupovu čestitku nazočni su popratili pljeskom. Nakon misnog slavlja biskup se u prostorima župne kuće zajedno sa župnikom Slavkom Starčevićem zadržao u razgovoru sa članovima obitelji Soldo, zanimao se za njihov život, osobito najstarijeg sina koji je nedavno morao otići u Njemačku zbog nemogućnosti pronalaska radnog mjesta u domovini, djeci je podijelio darove, a roditeljima novčani prilog.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI