Evo koliko ćete od početka veljače plaćati za izdavanje putovnice, vozačke...

Putovnica
(FOTO: Jutarnji.hr)

27.01.2017. | M.B./Jutarnji.hr
Pregleda: 12290

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela uredbu kojom se upravne pristojbe koje se plaćaju tijelima državne uprave, a čine prihod državnog proračuna, smanjuju za 30 posto.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je Uredba stupa na snagu 1. veljače 2017. godine još jedan korak kojim se rasterećuju i građani i poduzetnici.

U dokumentu objavljenom na stranicama Vlade može se vidjeti koliko će pojedine upravne pristojbe koštati.


Primjerice, za izdavanje putovnice morat ćete platiti 50 kuna, a 200 kn u žurnom postupku. Za izdavanje kratkotrajne vize morat ćete platiti 60 eura, a produljenje roka valjanosti i/ili trajanja boravka odobrenog na temelju izdane vize zbog ozbiljnog osobnog razloga: 30 eura. Ako se pak želite odreći hrvatskog državljanstva morat ćete za to rješenje platiti 3600 kuna, a primitak u hrvatsko državljanstvo 2000 kuna. Pristrojbe za izdavanje vozačke dozvole koštat će vas 15 kuna, a za zamjenu inozemne vozačke dozvole 50 kuna. Pristrojba za osnivanje trgovačkog društva iznosit če pak 250 kuna.


U dokumentu je pak navedeno i nekoliko potpuno neobičnih pristrojbi, poput certifikata za izvoz neobrađenih dijamanata koji košta 500 kuna.

Tu su i pristojbe u području unutarnjih poslova, gospodarske pristojbe, pristojbe u području ugostiteljstva i turizma, prometne pristojbe, pristojbe u području poljoprivrede, ribarstva, šumarstva i lova, u području vodnoga gospodarstva, katastarske pristojbe, pristojbe u području zdravstva, u području trgovine, građevinske pristojbe, pristojbe u području odgoja, obrazovanja i sporta, pristojbe za obavljanje djelatnosti, pristojbe u području vanjskih poslova, pristojbe pri sklapanju braka i životnog partnerstva, pristojbe za zaštitu okoliša, za zaštitu kulturne baštine, za zaštitu tržišnog natjecanja, kao i pristojbe u području uprave.

izvor: www.jutarnji.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI