Pomozite siromašnoj djeci da lakše spriječe i izliječe bolesti

"Čaj za malog zmaja"
(FOTO: M.B.)

28.11.2016. | Mateja Barukčić
Pregleda: 11816

"Čaj za malog zmaja" je humanitarna akcija koju organizira Centar za socijalnu skrb Požega u suradnji s Domom zdravlja Požega, Zavodom za javno zdravstvo PSŽ, Gradskom knjižnicom Požega i OŠ A. Kanižlića.



"Ovo je prvi puta da je više ustanova sudjelovalo u jednoj akciji kako bi se pomoglo djeci koja žive u uvjetima siromaštva", naglašava Dinka Caha, koordinatorica ove akcije.





"Centar za socijalnu skrb svake godine u ovo predblagdansko vrijeme organizira akciju darivanja djece koja žive u obiteljima potrebitih, teškog materijalnog stanja. Uz ovaj aspekt darivanja potrudili smo se staviti naglasak na zdravlje djece te sve druge oblike socijalizacije djece koja žive u teškim uvjetima u društvu. 2015. godine dokazano je da siromašnija djeca češće oboljevaju od respiratornih bolesti a skloni su i bolestima poput astme i anemije. Iako siromašna djeca trebaju bolju zdravstvenu skrb, u stvarnosti ona im je teže dostupna tako da s ovom akcijom pokušavamo ukazati na taj problem", rekao je Vjekoslav Potočanac ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Požegi.



Zavod za javno zdravstvo podupire ovu akciju pogotovo jer je sada vrijeme akutnih respiratornih infekcija, a malo kasnije i sezona gripe te bi ovom akcijom pomogli djeci donacije poput meda, čaja i sl.



"Liječenje košta, kako društva, tako i pojedinca. Nama je cilj spriječiti bolesti i pomoći djeci slabijeg imovinskog stanja. Molimo sugrađane da donesu med, čajeve, antipiretike i druga sredstva koja mogu pomoći u prevenciji spomenutih bolesti", ističe Mato Matijević , ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u Požegi.

"Pošto Dom zdravlja ima svoje pedijatrijske ambulante diljem županije putem patronažne službe i kućne njege, naravno da smo objeručke prihvatili ovu inicijativu. Aktivno ćemo sudjelovati u akciji tako da ćemo svim svojim dobavljačima poslati dopis da upravo sve ove spomenute proizvode skupimo u što većem broju te ćemo putem prezentacija objasniti roditeljima na koji način mogu vrlo jednostavno, zdravo i prirodno liječiti a, nadamo se, i spriječiti bolesti koje se aktualne u ovo vrijeme. Posebno ćemo se bazirati na lokalne zajednice gdje ćemo spremiti paketiće, to su Pleternica, Čaglin i Velika. Ta tri mjesta su odabrana iz razloga jer je tamo najviše djece i najviše korisnika Centra za socijalnu skrb", upozorava Darko Puljašić, ravnatelj Doma zdravlja u Požegi.



U ovu akciju uključena je i Gradska knjižnica ne samo zbog svoje dostupnosti, nego i kroz kreativne radionice. Organizirane su dvije takve radionice u kojima će se izrađivati prigodni pokloni koje će se darivati osobama koje će donositi svoje donacije za humanitarnu akciju.

"Kroz ove radionice sudjeluju i OŠ Antuna Kanižlića te Katolička osnovna škola. Naša je uloga u tome da građani u Gradsku knjižnicu na dječji odjel, svaki radni dan od 8:00 do 19:00 sati, mogu donijeti darove i znakove pažnje za djecu slabijeg imovinskog stanja", rekla je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi.



"Čaj za malog zmaja" traje do 14 prosinca 2016.g. gdje građani mogu u prostorije Gradske knjižnice, Centra za socijalnu skrb i Zavoda za javno zdravstvo donijeti med, čajeve, toplomjere, četkice i paste za zube, sirupe za snižavanje temperature (paracetamol ili ibuprofen sirupe) namijenjene obitelji u potrebi. Osim toga, ako netko želi pokloniti djetetu dar preporučuje se da to bude knjiga, slikovnica, bojice, flomasteri, bojanka i sl. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI