Inspektori rada, hoćete li zapečatiti kaznionicu i zatvor u Požegi???

Ilustracija
(FOTO: Šibenik.in)

10.08.2016. | 034portal
Pregleda: 15256

Kako smo do sada pisali, poslovni prostor tvrtke Medijsko informativni centar d.o.o. koja u svom vlasništvu ima nekoliko internetskih portala od kojih je najčitaniji 034portal, zapečaćen je 28. srpnja ove godine od strane inspektorata rada jer je jedan novinar radio temeljem sklopljenog ugovora o djelu.

Čitava situacija i ne bi bila jako čudna da se inspektori nisu pojavili baš u predizborno vrijeme, u jednom od najčitanijih medija Požeštine i bez opomene odredili 30 tisuća kuna kazne te pečaćenje poslovnog prostora.

Naime, razlika između ugovora o radu i ugovora o djelu je ta što po ugovoru o radu radnik radi nesamostalno po naredbama poslodavca, s resursima poslodavca stavljajući na raspolaganje svoje radno vrijeme za koje mu je poslodavac dužan isplatiti plaću, dok je kod ugovora o djelu riječ o samostalnom radu izvođača za svoj račun gdje izvođač (fizička osoba) sam određuje svoje radno vrijeme, resurse i snosi rizike koji mogu nastati tijekom obavljanja određenog posla.


Kako smo se našli u problemu s inspektoratom rada, odlučili smo provjeriti kakvo je stanje sa sklopljenim ugovorima o djelu u Državnim institucijama pa smo poslali upit u Ministarstvo pravosuđa, Uprava za zatvorski sustav, Kaznionica i zatvor u Požegi.


U odgovoru slijedi začuđujuća činjenica da upravo u Kaznionici i zatvoru u Požegi, 10 ljudi radi na ugovoru o djelu i to, kako doznajemo na sistematiziranim radnim mjestima gdje se predviđa ugovor o radu. Četiri osobe rade na raznim poslovima u poljoprivredi, jedna radi kao mehaničar, dvije u prodavaonici, dvije u računovodstvu i arhivi te jedna u kuhinji.



Kakve su pravne regule navedene u tim ugovorima ne znamo, ali je činjenica da ti uposlenici ne rade proizvoljno i samostalno pogotovo kad je u pitanju zatvorska prodavaonica, kuhinja i računovodstvo.

Uskoro se, kako doznajemo, planira osnovati i udruga koja bi se bavila rješavanjem problema poduzetnika u ovakvim i sličnim slučajevima, gdje su oštećeni od strane Države.

Stoga na kraju postavljamo pitanje inspektoratu rada: Hoćete li izvršiti nadzor nad navedenom problematikom i na isti način kao u slučaju Medijsko informativnog centra d.o.o., te ekspresno odrediti kaznene mjere i zapečatiti kaznionicu i zatvor u Požegi?


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI