Šimširov moljac napada Požegu i Kutjevo

Nastradala živica na Sajmištu
(FOTO: Tomislav Milanović)

24.07.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 16835

Razna područja naše županije uzdrmala je masovna pojava šimširovog moljca  (Cydalima porspectalis) koji napada naše vrtove, parkove i groblja.



Riječ je o nametniku koji je invazivna vrsta koja napada šimšir i druge vrste iz ovoga roda, a može uzrokovati štete i na japanskoj kuriki i nekim vrstama iz roda božikovina. Vrsta je vrlo štetna jer može uzrokovati potpuni  gubitak lista šimšira.


- Prije desetak dana primijetili smo te gusjenice u našem šimširu. U dva navrata smo to tretirali s insekticidom, ali moljci su preživjeli. Nakon toga smo morali smo ih fizički odstraniti. Uništeno grmlje ćemo zapaliti, neka gori ionako ovo ne liči na ništa - rekao je žitelj Sajmišta u Požegi koji je želio ostati anoniman. 






Slična iskustva imala je stanovnica Kutjeva koja je također željela ostati anonimna.

- Na na svoja dva grmića šimšira obratila sam veću pozornost jučer kada je cijeli grm vrvio od gusjenica. One male bile su zelene ili smeđkaste, a one velik crno-zeleno-bijele. Šimšir je bio zelen samo u sredini. Ostali dijelovi bili su suhi, a cijeli grm bio je obavijen paučinom kao velom. Ista stvar dogodila se i kod susjeda, vidjela sam (a tada nisam znala o čemu se radi) istu situaciju i na groblju. Zar ćemo ostati bez ukrasnog grmlja jer napada i neke druge grmove - pita se čitateljica, koja nam je poslala fotografije uništenog grmlja iz svog dvorišta i groblja u Kutjevu.









Šimširov moljac je porijeklom iz Azije, u Europi je prvi puta registriran u Njemačkoj 2006. godine, a u Hrvatskoj 2012. godine. Gusjenice počinju sa žderanjem već u ožujku što traje sve do listopada. Štetnik se može suzbiti mehaničkim i kemijskim metodama.

Mehanički se mogu uklanjati zapreci u kojima gusjenica prezimljava preko zime (savjetuje se njihovo sakupljanje i spaljivanje kako bi se spriječio razvoj nove generacije u proljeće i time smanjile štete). Ukoliko se na šimširu zamijeti napad i biljka se orezuje, taj biljni materijal treba se spaliti, a ne kompostirati kako bi se spriječilo daljnje širenje.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI