¨Ako želite skinuti masno tkivo oko trbuha, ne radite samo trbušnjake, pucajte iz svih oružja!¨

Robert Međugorac
(FOTO: Tomislav Milanović)

04.07.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 15185

Ljeto je stiglo, vrućine su tu i mnogi ljudi su pokušali skinuti masne naslage oko trbuha kako bi bili spremni za odlazak na more ili bazene čije nas otvorenje ubrzo čeka. Mnogi u tome vjerojatno nisu uspjeli jer su možda previše radili popularne trbušnjake i čudili se kako nema previše efekta. Evo što je rekao trener u Fitness centru Body Art, Robert Međugorac-Robi.

- Ako želite skinuti masno tkivo, pogotovo oko struka ne radimo na lokalnom gubitku masnoće, nego moramo smanjiti ukupni postotak masnoće u tijelu. Najbolje su vježbe u kojima aktiviramo veliku mišićnu grupu. Ako radimo trbušnjake koja su mala mišićna grupa onda ćemo imati manju potrošnju energije. Ne može se reći da je to loše, ali puno efikasnije je ako radite vježbe koje obuhvaćaju velike mišićne grupe, kao što su kvadriceps i leđa – pojasnio nam je Robi.

Zlatno pravilo je kaže da "pucamo iz svih oružja", postanemo fizički aktivni i imamo pravilnu prehranu.Vježbe koje uključuju više mišićnih grupa odjednom su kaže sve vježbe s vlastitim tijelom. To su sve osnovne vježbe koje radimo u teretani kao što su čučanj, mrtvo dizanje, bench press ili kućna verzija sklekovi.




- Dobra verzija je i funkcionalni trening koji održavamo u Body Artu gdje aktiviramo kompletno tijelo u svakom treningu na drugačiji način i tu je jako velika potrošnja energije. Osim toga što potrošite energiju na samom treningu, metabolizam ostaje ubrzan i nakon treninga dodatno spaljuje masnoće. Moramo imati pravilnu prehranu i redovan trening, ne mora biti svakodnevan, ali barem nekoliko puta tjedno. Bitno je prilagoditi trening svojim trenutnim sposobnostima – priča nam Robi.


Kaže da osobe koje nisu dugo bile tjelesno aktivne ne bi trebale naglo kretati s intenzivnim treninzima. Naglasio je da kada govorimo o pravilnoj prehrani ne govorimo o dijeti. Svi koji su se borili s viškom kilograma znaju da razno-razne dijete imaju ekspresan učinak, ali isto tako ekspresan povratak na staro ako ne i u goru situaciju.

- To je takozvani "bumerang efekt". Naglo smanjenje unosa kalorija dovodi do "razmišljanja našeg tijela" da nestaje. Dolazi do usporavanja metabolizma i nakon toga što god da radimo gubit ćemo jako malo masnih naslaga. Naše tijelo usporeno reagira i nakon što se iscrpimo ne možemo držati strog režim prehrane. Tada se vratimo na nepravilni način s visokim unosom kalorija, a naš metabolizam je još uvijek usporen. Našem tijelu treba vremena da to prepozna, a u međuvremenu se slažu kilogrami – rekao je Robi.



Pravilna prehrana kaže, podrazumijeva veliki broj obroka i malu količinu hrane po obroku. Na taj način tijelo dobije sve što treba, ali u redovnim vremenskim razmacima i tada tijelo ne stvara višak.  

- Ako pojedemo veliki obrok tijelo razmišlja "naš šef nam neće dati obrok sljedećih deset sati, moram sačuvati nešto". Ako reprogramiramo tijelo da bude svjesno da će svakih dva do tri sata dobiti mali obrok, nema potrebe da zadržava višak nego jednostavno konstantno iskorištava ono malo što je dobilo u energetske svrhe, a ne slaže ništa u masne naslage  – rekao je Robi. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI