Obrtnička škola i gospodarstvenici: ¨Sami smo si krivi što nam kvalitetni radnici odlaze¨

Iva Šnajder i Vladimir Petošić
(FOTO: Tomislav Milanović)

28.04.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 9082

Danas je održan radni sastanak predstavnika Obrtničke škole i gospodarstvenika s područja Požeško-slavonske županije. Cilj sastanka je podizanja suradnje škole i lokalnih gospodarstvenika, usklađivanje Školskog kurikuluma pojedinog zanimanja s potrebama gospodarstva, a razgovaralo se i o problematici u stručnoj praksi učenika.



- Ovim sastankom želimo potaknuti suradnju između poduzeća. Zaista nam je cilj da se naši učenici sa stečenim vještinama zaposle u poduzećima na području Požeško-slavonske županije. Sve nas muči bijela kuga i iseljavanje. Vama odlaze radnici, a nama učenici i otvoreni smo da podignemo zajedničkim snagama razinu obrazovanja i vještina  - rekla je u uvodnom govoru ravnateljica Obrtničke škole, Iva Šnajder.





Direktor općih poslova tvrtke Spin Vallis, Vladimir Petošić je rekao da su uvijek otvoreni za suradnju usavršavanja srednjoškolaca, ali da se svi gospodarstvenici moraju zalagati za  promjenu Zakona o zaštiti na radu koji je jako veliko opterećenje za učenike.

- Tek punoljetna osoba može raditi na odgovornim poslovima, dok je za maloljetnike potreban pristanak roditelja, liječnički pregled, ali na kraju toj osobi gotovo da i ne smijete dati da radi. Pod hitno se trebaju mijenjati uvjeti da na mjestima s posebnim uvjetima rada mogu raditi i maloljetne osobe na stručnoj praksi jer mi preuzimamo odgovornost za tu djecu i Ministarstvo bi trebalo izaći u susret u svim takvim zanimanjima. Kad radite nešto s pilom uvijek postoji mogućnost ozlijede. Na početku neće biti na najopasnijim strojevima nego ćemo ih postepeno uvoditi u rad – rekao je Petošić.



Priča kako su predstavnici tvrtke Spin Vallis bili na sajmu namještaja u Švedskoj poslije kojeg su najboljih pet radnika izvezli u tu državu.

- Plaća stolara tamo je tri tisuće eura. Radničke plaće u našoj županiji su nešto manje od tri tisuće kuna i to je realnost. Svi smo se usuglasili da idemo u EU, otvorili smo tržište rada i sad svi kukamo kako nam mladi odlaze. To smo si sami krivi – misli Petošić

- Imamo također problem sa Zakonom o zaštiti na radu. Maloljetnim osobama ne smijemo dati da rade s trimerom ili s nekim električnim aparatom, ali imamo i problema s nezainteresiranošću naučnika. Trenutno imamo pet dječaka na praksi od kojih je jedan jako dobar, a ostala četvorica i nisu baš zainteresirani – rekao je predstavnik Presoflex gradnje, Ivan Goran Adžić.



- Razumijemo da se šefovi gradilišta boje pustiti naučnika na skelu, ali, čim učenika zaposlite, čim ih razdvojite oni će raditi. Znate izreku "Besposleni pop jariće krsti". Čim se učenici zaposle oni će funkcionirati, ali shvaćam i vašu stranu i velika je odgovornost dati učeniku neku veću odgovornost, tako da se moramo na neki način naći na sredini – rekao je profesor na obrtničkoj školi Ivan Kovačević.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI