Ravnateljica Obrtničke škole: ¨Tesari i zidari su deficitarniji od violinista¨

Iva Šnajder
(FOTO: Tomislav Milanović)

27.04.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 9245

"Trudimo se prepoznati ono što traži gospodarstvo i biti brži nego od našeg obrazovnog sustava koji je zbog veličine trom. Naši strukovni nastavnici se trude prepoznati što je to potrebno na tržištu i koliko im to zakon omogućava ugraditi i u znanja i vještine. Znamo koji ishod želimo, a to je da djeca nauče svoj posao na više načina", rekla je ravnateljica Obrtničke škole u Požegi, Iva Šnajder.

Obrtnička škola sudjelovala je u projektu mobilnosti u sklopu projekta "VOCOS" u kojem su učenice obrtničke škole provele dva tjedna u Italiji, u Padovi gdje su izrađivale odjeću s poznatim svjetskim dizajnerima.

- Sama sam bila u Padovi i pitala sam može li se živjeti od plaće tekstilnog radnika šivajući visoku modu. Rekli su mi ako četvero mladih ljudi žive zajedno i plaćaju stan i režije mogu živjeti i odijevati se koliko treba. Tvrdim da četiri mlade osobe koje ovdje rade na našoj plaći mogu u Požegi živjeti u stanu, plaćati režije i hraniti se. Pitam se onda zašto ići van. Mladim ljudima treba objasniti da je i u inozemstvu teško steći bogatstvo – priča Iva Šnajder.


Kaže kako je mjesta u srednjim školama daleko više nego učenika u osnovnim školama. Malo roditelja gleda mogućnost zapošljavanja kao bitnu činjenicu za upis djeteta u neko zanimanje. Posebno deficitarna zanimanja u Hrvatskoj su tesar i zidar za koje je slab interes učenika koji završavaju osnovnu školu, a ta zanimanja su tražena i radnici se uvoze.


- Plaća je ovisna o vašoj vještini. Ja sam rekla našem učeniku koji je osvojio prvu državnu nagradu u disciplini tesar  Davidu Dukiću da uzme torbu i gdje god dođe u Hrvatskoj da će naći posao. Pogrešno je mišljenje da zidar može zamijeniti tesara, a i zidari su deficitarni. Uvozimo graditelje što imamo priliku gledati po medijima gdje poduzetnici, obrtnici vlasnici u tvrtki kažu "dajte mi ljude koji imaju vještinu" – objašnjava Iva Šnajder. 



Obrtnička škola u Požegi ima svega četiri tesara, a ovu školsku godinu nisu upisali niti jednog. Srednje škole u Splitu i Osijeku nisu upisale učenike zanimanja zidar i tesar što je kako kaže strašno s obzirom na veličinu tih gradova.

- Jako sam zahvalna Ministarstvu što prošle godine unatoč limitu od šest učenika nisu obrisali zanimanje tesar. I ministarstvo je prepoznalo tu deficitarnost i ostavili su četiri tesara da budu u prvom razredu. Oni su deficitarniji od glazbenika koji sviraju violinu – priča Iva Šnajder.  

Pisali smo prošli tjedan o uspjesima učenica tekstilnog smjera koje su dominirale na državnom natjecanju i donijele dvije zlatne i jednu srebrnu medalju, kao i već spomenuti tesar David Dukić koji je također osvojio državno zlato. Tajna dominiranja Obrtničke škole Požega na tim natjecanjima je kaže u radu i iskustvima iz inozemstva u projektima mobilnosti.



- Kad hoćete nešto napraviti u bilo kojem poslu, ako imate iskustvo pravilnim rasporedom vremena ćete doći do rezultata kojeg očekujete. Ako ste išli s receptom za kruh dobit ćete taj kruh. Zašto mi to ne bi mogli i u školstvu ako imamo slobodu kreiranja nastavnog procesa da dođemo do tog cilja – rekla je iva Šnajder. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI