¨Odvojeni ćemo otpad odvoziti barem jednom mjesečno jer to građani od nas traže¨

Anto Bekić, direktor Komunalca Požega
(FOTO: Lidija Galić)

27.01.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 6152

U 2014. godini Komunalac d.o.o. sakupio je oko 70 tona papira i kartona, 57 tona stakla i 10 tona plastike. Te su količine znatno veće bile u 2015. godini kada je prikupljeno oko 316 tona papira, 82 tone stakla i 17 tona plastike.
Na odlagalište "Vinogradine" u 2014. godini odloženo je 10. 870 tona otpada, a u 2015. godini čak 690 tona manje.

Rezultat je to odvojenog prikupljanja otpada na što obvezuju zakonske norme, a koje se u Požeštini provodi unatrag nekoliko godina.

- S odvojenim prikupljanjem otpada "na kućnom pragu" krenuli smo od srpnja 2014. u naselju Sajmište. Budući da su građani  dobro prihvatili ovakav način prikupljanja i odvoza otpada, u suradnji s Gradom i Fondom za zaštitu okoliša nabavljeno je sedam tisuća plavih kanti za papir, a podijeljene su i vreće za staklo i plastiku. Projektom su obuhvaćena sva domaćinstva na području Požege. Trenutačno je u organiziranom sustavu odvoza odvojenog otpada oko tisuću domaćinstava - kaže Ante Bekić, direktor Komunalca.


Nabavljeno je i 500 kompostera čime se smanjila količina otpada koja se odlaže na "Vinogradinama", kupljena je sječkalica za usitnjavanje granja i božićnih drvaca, a dodatnih 700 kompostera bit će podijeljeno domaćinstvima ovih dana.


- Obzirom da je edukacija građana itekako važna, u planu su edukativne akcije u školama kako bi se potreba za brigom o okolišu usadila kod najmlađih. Školama su podijeljeni kontejneri i komposteri kako bi mogli obogatiti nastavne programe iz područja ekologije - kaže Bekić.

Dosadašnja su ulaganja bila oko 2,5 milijuna kuna od čega je Komunalac osigurao 60 posto, odnosno oko 1,6 milijuna kuna. Ove su godine u planu ulaganja od oko 1,5 milijuna kuna za kupovinu kamiona autosmećara te kompostera, kontejnera i vrećica u vrijednosti od oko 600 tisuća kuna. Nužna je izgradnja dva reciklažna dvorišta na Vinogradinama i u Industrijskoj ulici čija se vrijednost procjenjuje na četiri milijuna kuna.

- Kupovina kamiona autosmećara omogućila bi učestaliji odvoz korisnog otpada iz domaćinstava jer to je ono što građani traže od nas. Isto tako otpad bismo odvozili i radnim danima, a ne samo vikendima - rekao je na kraju Bekić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI