Spala knjiga na dva slova: Rukomet ne može ići dalje dok radimo samo nas dvojica

Hrvoje Jurković-Jura
(FOTO: Bojan Miščević)

25.12.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 6722

Rukomet je oduvijek bio ponos i perjanica požeškog sporta. Danas je "spala knjiga na dva slova". Rukometaši Požege igraju 2. Hrvatsku rukometnu ligu, dok se nekadašnji ženski prvoligaš sveo na školu rukometa. Školu rukometa Požega za cure i dečke vodi jedan od rijetkih preostalih rukometnih znalaca i entuzijasta Hrvoje Jurković - Jura. Popričali smo s njim o problemima požeškog rukometa.



- Vodim sam tri, četiri natjecateljske ekipe, školu rukometa mušku i žensku, drugu ekipu RK Požega te sudjelujem u treninzima prve ekipe. Trener prve ekipe Dario Anić i ja sami sve vodimo i to ne može više tako. U školi rukometa je 60-70 klinki i klinaca, mi imamo određenu masovnost, ali još više ljudi se treba uključiti. Požeški rukomet ne može ići dalje dok radimo samo nas dvojica. Našice, primjerice, imaju sedam trenera, u Đakovu je četiri trenera. Treba raditi s djecom, nakon toga zadržavati igrače, a treba se u rad još više uključiti i uprava tako što će dovesti još barem jednog trenera - rekao je Jurković.


Jura kaže kako je u bivšoj općini bilo 13 klubova. Muški i ženski rukomet se igrao u Brestovcu, Jakšiću, Kuzmici, Čaglinu, Drenovcu, Pleternici, Kutjevu. Zašto je danas tako kako je, ne zna, no smatra da je osim novca nestalo sportskog duha i entuzijazma. Igrom slučaja uključen je u priču oko srpskog rukometa.




- Vanja Udovičić je ministar sporta u Srbiji i oni su prije dvije godine okrenuli priču kako bismo trebali i mi. Ugasili su financiranja preko Srpskog olimpijskog odbora i kanalizirali ih direktno u Rukometni savez Srbije iz Ministarstva. Ministarstvo je zaposlilo 100 - 200 trenera koji rade samo s djecom. Nakon dvije godine ubiru rezultate. Tako se napravilo i u Sloveniji, a kod nas je stalno rat između ministarstva i Hrvatskog olimpijskog odbora i dok je takva situacija, nema naprijed. Svede se dosta toga i na lokalnu samoupravu i mi imamo sreće što je ove godine odlučeno financirati rukomet - zaključio je Jura.

Kako smo pisali, na nedavno održanoj skupštini Požeškog sportskog saveza Rukometnom klubu Požega odobreno je 130 tisuća kuna.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI