Borba s depresijom: Iako više nisam u tami, nikad neću zaboraviti pakao kroz koji sam prošla

Vanda Mršić Šimić
(FOTO: 034portal)

24.10.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 16590

"Nakon neadekvatnog liječenja završila sam jednog petka u prosincu na hitnom prijemu bolnice Vrapče. To je najgori odjel koji tamo postoji. Otac mi je liječnik i morali smo tražiti vezu da dođem u psihijatrijsku ustanovu. Bila sam svjesna svoje bolesti, ali se nisam htjela liječiti sve dok nisam došla u fazu da sam samo ležala u krevetu i silom se ustajala jesti i na toalet. Kad me otac više nije mogao takvu gledati otišla sam u Vrapče svojevoljno, ali teška srca", počinje svoju životnu priču Vanda Mršić Šimić koju je pretočila u knjigu "Sama u tamu" čija je promocija održana u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega.






- Jednog mi je ponedjeljka došao mladi liječnik Goran Jurcan koji mi je promijenio život. Pronašao je adekvatnu terapiju za mene. Osim što je izuzetan liječnik, on je i izuzetan čovjek. Njemu zahvaljujem što sam izišla iz tame u kojoj sam se našla. Unatoč tome i dalje idem svaka dva tjedna kod njega na psihoterapije i pijem minimalno lijekova. Radimo na tome da se potpuno "skinem s njih. Moje je dijagnoza bila teška depresijska epizoda bez psihotičnih simptoma F32.2. Moj je put bio put pakla kad se čovjek nađe pred zidom. Pročitala sam o tome tisuće knjiga jer, iako mi ljudi govore da nisam luda, samu sebe sam htjela uvjeriti u to - kaže Vanda.


Kao razloge depresije navodi dugotrajnu nezaposlenost zbog čega se osjećala jadnom i beskorisnom te, nakon udaje, nemogućnost imanja djece.


- Čaša se jednostavno prelila. Krenulo je s vrtoglavicama. Prošla sam doktore, neurologe, čak sam pila lijekove za tlak. Sve mi se ponavljalo dok nisam došla u Vrapče. Unatoč lijekovima mislim da se čovjek treba što više može boriti sam. Iako više nisam u tami, nikad neću zaboraviti pakao kroz koji sam prošla - završava Vanda zahvaljujući svom psihoterapeutu, sestrama Željki i Maji, majci Zdenki i tati Željku. Iskazala je na kraju želju da se u Požegi osnuje udruga osoba oboljelih od depresije i drugih psihičkih bolesti.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI