Mikulić: Domoljublje se ne mjeri statusom nego djelima!

Dvadeseta obljetnica Vojne policije u Požegi
(FOTO: Privatna kolekcija Ivice Mikulića)

18.08.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 12088

Bojnik u miru, Ivica Mikulić bio je 10 godina na čelu Vojne policije  u Požegi koja je proslavila dvadesetu obljetnicu osnutka. Na Trgu 123. brigade prisutni su odali počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća nakon čega se povorka  preselila u gospodarsku komoru gdje se svečanost nastavila podjelom zahvalnica pripadnicima Vojne policije te obiteljima Vinka Tomaševića, Tomislava Pranjkovića, Željka Franjića i Mirka Čosića kojih više nema među živima.

- Tadašnji zapovjednik 63. samostalnog bataljuna, general pukovnik u miru Miljenko Crnjac mi je zapovijedio da osnujem pojačani vod vojne policije i kada mi je to rekao, ja nisam bio nimalo oduševljen. Nisam znao ni kako bi trebao izgledati vojni policajac, a kamoli što treba raditi. Bili smo nespremni, ali tu prostora za raspravu nije bilo. Vilko Olujić je danonoćno radio sa mnom na formiranju vojne policije  i birali smo najbolje i najhrabrije dečke. Nas 40 nas je bilo prvih u toj postrojbi. Nažalost četvorice hrabrih dečki iz tog vremena više nema među nama - rekao je Ivica Mikulić u razgovoru za 034portal.

Na proslavi dvadesete obljetnice osnutka Vojne policije jedna bojnikova izjava je pokrenula polemike, pa ju je odlučio komentirati.


- Smatram da mi branitelji nismo svi jednaki. Domoljublje se mjeri djelima, a ne statusom branitelja. Stvarno mislim da je to tako i iza toga stojim. Mislim da je bilo vrijeme da to netko kaže. Istinski branitelji su prošli kalvariju i bili na raspolaganju mladoj hrvatskoj državi ne tako davne 1991. godine, a nisu čekali da ih mobiliziraju u Bljesku i Oluji, pa na taj način stekli status branitelja - kaže Mikulić.


Bivši načelnik uprave na polju cijele države, general pukovnik Mate Laušić je u sklopu svečanosti izjavio kako je ogledni primjer vojne policije na državnoj razini bila upravo ova iz Požege te da je tih godina najviše volio dolaziti ovdje. Svečanosti je prisustvovao i saborski zastupnik Tomislav Čuljak, tadašnji dozapovjednik 68. vojne policije, odgovoran za  Slavoniju te pozdravio prisutne.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI