Prva mini knjižnica u Požegi: ¨Uzmite knjige za čitanje, a ostavite one koje ste pročitali¨

Otvaranje mini knjižnice u Požegi
(FOTO: Mario Nakić)

01.10.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 9459

Požežani su dobili prvu mini knjižnicu u prirodi. Riječ je o kućici s knjigama postavljenoj na dječjem igralištu u stambenom naselju Babin vir. Mini knjižnicu je realizirala Gradska knjižnica i čitaonica Požega uz financijsku potporu Zaklade "Slagalica" i ovo je prva u nizu. Najavljene su još dvije u Požegi - na Sportsko-rekreacijskom centru i u parku pored Orljave.

- Ova kućica, kao što vidite, nije veća od jednog metra, ali je puna knjiga. Knjige su tu, za vas, da ih čitate. To je prava knjižnica, ali nema upisnina ni zakasnina. Slobodno možete uzeti sve što vam se sviđa, pročitate, vratite. Možete i donijeti svoje knjige, koje ste davno pročitali i više vam ne trebaju, želite ih podijeliti s drugima. To je, dakle, knjižnica za vas, potpuno otvorenih vrata - poručila je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega prilikom otvaranja okupljenim mališanima i roditeljima.







- Naš je cilj učiniti knjigu dostupnom. Danas ćemo je učiniti dostupnom na jedan drukčiji način. Slagalica je prepoznala našu ideju, Grad Požega je ustupio prostor, naš stolar, gospodin Ivica Valiček je izradio ovu prelijepu kućicu, a ukrasila ju je slikarica Snježana Mekić Delić. Ove mini kućice namijenjene su svima; šetačima, građanima, djeci, djedovima i bakama...Želimo popularizirati čitanje u prirodi, čitanja u obitelji. Geslo naše mini knjižnice je: "Uzmi knjigu koju želiš pročitati, vrati uno koju si pročitao i više ti ne treba". Knjige koje su vas oduševile sigurno želite podijeliti s drugima, da i oni pročitaju - rekla je knjižničarka Mirjana Franculić.







Požeški dogradonačelnik Darko Puljašić pohvalio je ovaj projekt i izrazio nadu da ćemo to čuvati.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI