ʺMoral je bio na vrhuncu, ništa nas nije moglo zaustavitiʺ

Pripadnici 1. gardijske brigade
(FOTO: Hrvatski-vojnik.hr)

05.08.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 9542

Obilježavanjem Dana domovinske zahvalnosti prisjećamo se velike vojne operacije Oluja koja je trajala od 4. do 7. kolovoza 1995. godine. Hrvatska vojska i policija oslobodile su okupirana područja na kojima je bila uspostavljena takozvana Republika Srpska Krajina. Oluja je uz Bljesak bila ključna akcija koja je dovela do završetka Domovinskog rata.

Miodrag Čamak iz Kutjeva, sudionik Oluje koji je u to vrijeme bio pripadnik 1. gardijske brigade ili Tigrova prisjetio se za 034portal tih dana.

Imao 19 godina


- Najviše od svega mi je u sjećanju ostalo to iščekivanje da konačno sve bude gotovo. Naš moral je bio nevjerojatno visok. Ono jutro 4. kolovoza napetost je prestala i došla je neka pozitivna nervoza da se to riješi jednom za svagda. Bili smo svi puni neopisive energije. Imao sam 19 godina kada sam pošao u rat, sve je to bilo teško, ali preživjelo se. Nikada neću zaboraviti dečke koji su tamo ostali bez domova kada su pronašli zgarišta svojih kuća.


Od iznenađenja se raspali

- Srbi su trebali potpisati kapitulaciju na pregovorima u Švicarskoj prije Oluje, to je bila njihova greška. Kada smo se probili do prve crte, bili su tako iznenađeni da su se jednostavno raspali, ništa nas nije moglo zaustaviti - rekao je Čamak.

Ističe kako je ovo za njega emocionalno vrijeme jer se uvijek življe sjeća svojih suboraca i prijatelja koji su nastradali tijekom cijelog rata. On je bio ranjen 1993. godine, ali se vratio u borbu.

Danas mu dođe teško kada vidi što se događa

- Mi smo otišli u rat kao djeca, taj dan je dugoiščekivana pobjeda nakon svega. Domovinski rat se ne smije zaboraviti. Osjećaji su tu zauvijek. Nekada mi bude teško kada vidim ovo sve sa našim bivšim premijerom i svima njima takvima. To pogađa čovjeka u dubinu duše.

- U tim trenutcima nisam ni vjerovao da bi netko sve to mogao iskoristiti za svoje privatne sebične svrhe. Sve je bilo maestralno odrađeno u odnosu sa zarobljenicima, ljudski. Ni približno tako nisu prošli naši u Vukovaru.
Bilo nas je puno mladih koji smo srcem branili domovinu i narod i strašno pogađa uvidjeti da je bilo onih koji su od početka gledali kako da sebe obogate iz te situacije, ljudi bez granice u pljački i lopovluku.

Lopovi nisu vrijedni spomena

- Takvi nisu vrijedni ni spomena, a kamoli toga da zasjene naše borce i bace ljagu na naše hrabre dečke od kojih su mnogi u tome ratu i izgubili živote. Vraćaju se uspomene, dakako. Na sve. Na kraju, ipak je to dan one konačne pobjede - rekao je za 034portal Miodrag Čamak, sudionik velike vojne operacije Oluja u kojoj su poginula 174 hrvatska vojnika, 1100 ih je ranjeno, tri su zarobljena, a 15 ih je nestalo.
Gubitci tzv. RS Krajine bili su daleko veći.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI