Nepoznata sudbina pakračkog velikana: ¨Znam da bi moj brat želio biti sahranjen uz obitelj¨

Ankica Havlena
(FOTO: Martina Pleše)

15.05.2015. | Martina Pleše
Pregleda: 6660

"Moram prvo reći da mi je zaista drago što je dr. Oto Kraml pokrenuo ovakav događaj. Sve je više ljudi bolesno, a i Lipik se treba poticati da napreduje dalje", rekla nam je Ankica Havlena, sestra nestalog Ivana Šretera, pakračkog velikana i ratnog ravnatelja koji je početkom Domovinskog rata zarobljen, odveden u logor te mu se gubi svaki trag.

- Prošlo je puno vremena otkad sam izgubila brata. Osjećam se pusto i napušteno. Žao mi je što mu još uvijek nisu nađeni posmrtni ostatci jer znam koliko bi mu, kao i meni, bilo važno da ga se sahrani u obiteljsku grobnicu. Bitno je da ga nađemo, da bude tamo gdje mu je mjesto, uz svoju obitelj - dodaje Havlena.

S Ankicom Havlenom razgovarali smo na 5. po redu Balneološkom skupu "Dr. Ivan Šreter" koji je danas organizirala Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik u suradnji s Hrvatskim liječničkim zborom - Hrvatskim društvom za balneoklimatologiju i prirodne ljekovite činitelje.





- Skup se održava iz dva razloga. Prvi je memorijalni u počast našem velikanu te ratnom ravnatelju dr. Ivanu Šreteru koji je stradao u ratu i nažalost se čak i danas ne zna gdje su mu posmrtni ostatci. Drugi dio skupa je stručni gdje razgovaramo pretežito o kontinentalnim lječilištima, gdje razgovaramo najviše o liječenju termo-mineralnom vodom, tojest liječenju putem prirodno ljekovitih faktora. Dr. Šretera sam jako dobro poznavao. Deset godina smo zajedno radili. Dijelili smo dobro i zlo. On je zaista bio jedan veliki čovjek, prijatelj, humanist i radni kolega - izjavio je dr. Oto Kraml.



Na stručnom skupu sudjeluju brojni liječnici fizijatri i ostali stručnjaci predstavljajući svoje radove iz područja balneologije i razvoja zdravstvenog turizma. Prigodni govor održali su Darko Kelemen, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, lipički gradonačelnik Vinko Kasana te dožupan Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha. Nakon kratkih govora uslijedio je autorski dokumentarni video uradak "Bolnica Lipik u Domovinskom ratu".



Svečanost otvorenja uveličao je Komorni tamburaški koncert Osnovne glazbene škole pod vodstvom Tomislava Galića. Sudionici skupa i ostali posjetitelji namjeravaju tijekom dana proći šetnicom "Jelkina staza".



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI