Požeške Robinzonke: Bez TV-a i civilizacije je prekrasno!

25.07.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 10819

Zamislite život na pustom otoku, daleko od civilizacije, bez električne energije, televizora i mašina, automobila, mobitela, računala, interneta. Priznat ćete, gotovo da nema čovjeka koji nije u jednom trenutku to poželio, ali malo tko bi se usudio neko vrijeme tako živjeti.

Dvije članice Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac, Marina Maras i Katica Bartošek, pridružile su se planinarskom društvu "Split" u neobičnoj vrsti godišnjeg odmora. Radi se o preživljavanju ili kako one samo kažu "Robinzonici" na pustom otoku Mrčari koji se nalazi na 15 minuta brodicom od Lastova. Bez struje, vode i hrane, 17 planinara provelo je devet dana preživljavajući od hrane koju su pronalazili u okolišu.

Preživljavanje funkcionira po principu u kojem se grupa podijeli u četiri skupine od kojih je prva zadužena za čaj i pečenje kruha, druga za ribolov, treća za ručak, a četvrta je slobodna i svaki dan se izmjenjuju u dužnostima.


- Dobro, nismo mi baš tako strogi. Ponesemo si rakiju, vino i brašno za kruh. Kada nema ribe nađe se uvijek neko bilje na primjer matar ili jedemo pohane vlasulje, ježince ili priljepke iako se uglavnom vrhunski hranimo svježim delikatesama iz mora. Piju se ljekoviti planinski čajevi, a doći do vode je prava kalvarija, pošto se nalazi samo u ribarskoj kućici, jedinom dašku civilizacije na otoku, udaljenoj od našeg logora 210 stepenica - rekla je Marina Maras za 034portal.


Otok Mrčara je mali zeleni otok u Lastovskom akvatoriju veličine 3 km sa 1,5 kilometar. Kažu da po matar plivaju do jednog malog otočića nasuprot.

- Prekrasno je. Bez televizije, civilizacije. Impozantna priroda u divnom društvu... Plačemo kad odlazimo koliko nam bude lijepo. More je čisto, vidici prekrasni, a zalasci sunca su nešto zaista posebno - rekla je Katica Bartošek, također član ekspedicije pod nazivom "Izazov, more i planina".

- Delfini se igraju pred našim očima. Sjedimo u zaljevu i gledamo kako uče skakati. Navečer je naravno druženje i pjevanje u hotelu sa tisuću zvjezdica. Svi su opušteni i neopterećeni. Pristao je jednu večer s jahtom Englez i nakon što je s nama večerao jastoga, drugi dan se ponovno vratio sa sinom. Pravimo brudet, lešadu, gregadu, riblje juhe, friganu ribu... Sve sami specijaliteti. Nema restorana koji može zamijeniti ovo iskustvo - rekla je Marina Maras.

Organizatori ekspedicije su Mirjana i Božo Beram iz planinarskog društva "Split" i rade ovo već desetu godinu na različitim lokacijama van civilizacije. Na Mrčari je prije rata bio vojni kompleks, ali je već godinama sve napušteno. Koncesionari imaju malu ribarsku kućicu na molu i to je sve. Savršeno mjesto za odmor naših Robinzonki koje kažu da se sretnu tu i tamo neke zmije, ali na njih samo malo mahnu štapom i stvar je riješena.

FOTO Pogledajte fotogaleriju s pustog otoka


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI