Antonio je najbolji u svojoj struci: ¨Radom i učenjem može se uspjeti¨

Antonio Šutić (u sredini) s majstorima u radionici
(FOTO: Aleksandar Grlić)

06.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11834

"Elektroinstalaterski smjer sam iskreno odabrao slučajno, nisam imao nekog velikog izbora. Prvo što mi je palo na pamet sam upisao, stariji brat Krešo je išao na sličan smjer za elektromehaničara. Kada sam `pokopčao` neke stvari, postalo je zanimljivo, posebno spajanje tih svih žica i kućanskih instalacija na osigurače", kaže 17-godišnji Antonio Šutić iz Sulkovaca, učenik 3. razreda trogodišnjeg smjera elektroinstalater na Tehničkoj školi Požega. Antonio je nedavno osvojio prvo mjesto na međužupanijskom natjecanju i 29 . travnja ide na državno natjecanje elektroinstalatera i elektromontera u Vinkovcima. Zavirili smo malo u svijet učenika ne toliko razvikanih zanimanja koja mnogi kao i Antonio upisuju zbog lošijih ocjena, ali ne zaljube se svi u rad i time ističu kao Antonio.

- U generaciji nas je samo osam, sve manje se ljudi upisuje. Svi ovaj smjer uglavnom upišu iz razloga što nemaju što drugo upisati. Teško je naći posao, prije je bilo lakše. Tako da trebaš učiniti nešto više da se istakneš. Pokušavam naučiti koliko se može na praksi od starih majstora. U školi imamo praktičnu nastavu na kojoj sve spajamo i učimo podjednako kao na praksi, a tu se radi dosta instalacija. Praksa je ipak zanimljivija jer nema ocjena i možemo se uvijek dogovoriti s majstorima. Kad nešto pogriješimo, nema teških kazni, ali normalno da se trudim da ne pogriješim - ispričao nam je Antonio.

- Svi su sretni, pogotovo roditelji jer nitko to nije očekivao. Inače sam dobar učenik, ali volim praksu i rad. Razmišljao sam o doškolovanju, ali je učenje teško. Za četvrti stupanj se mora polagati velika razlika predmeta. Ako ste već upisali trogodišnju školu kao ja, onda se trebate i potruditi, dati sve od sebe da naučite nešto. Može se i s takvom školom zaraditi za život, ali treba biti uporan. Potrudit ću se u svakom slučaju da nađem posao u svom zanimanju, a ako ne uspijem, onda kakav god posao dođe, dobro je došao - kaže na kraju mladi elektroinstalater iz Sulkovaca.


Antonija nam je pohvalio i njegov mentor Marijan Živković, nastavnik Tehničke škole Požega. Iako je mlad i ima još puno za naučiti, cijene ga i stariji kolege u radionici tvrtke Unius gdje odrađuje praksu. Radom se dokazao svima.


- Dobar je, dosta je poslušan. Obavi sve što mu se kaže i zanimaju ga neke stvari, voli svagdje "staviti nos", čisto da vidi o čemu se radi. U radionici svake godine imamo desetak naučnika. Imali smo slučaj prije par godina, jedan dečko je bio strašno dobar i trenutno radi kod nas. Sve je moguće, ako se potrudi možda se isto dogodi i njemu. Imamo ekipu koja radi godinama zajedno i nema velikih problema u poslu. Sve je moguće napraviti s obzirom na to da je ekipa kvalitetna i svatko zna najbolje napraviti određeni dio u nekakvom polju. Naučnici uglavnom rade pripomoć. Krenu od početka s fizičkim radom poput čišćenja radionice. Nakon toga sve ovisi o tome koliko se zanimaju za dio posla poput kabliranja ormara, presijecanja žica i provjeravanja shema. Rade sve što radimo i mi, ako su zainteresirani, kao što Antonio zna biti u svakom slučaju - rekao nam je Darko Mance, šef radionice u kojoj mladi elektroinstalateri odrađuju praksu.

- Odrađuje praksu u dobroj tvrtki. To je rad iznad talenta. Ostvario je dobar rezultat na međužupanijskom natjecanju. Ako ga ponovi na državnom, dobro će se plasirati, ali pripremit ćemo ga još. Ovakva natjecanja su prilika da učenici dobiju pozitivne reference za posao. Nadam se da će mu to pomoći, elektroinstalateri čak još i zapošljavaju otkako postoje poticaji za prvo zaposlenje. Nažalost, nekad su se zapošljavali više. Iskreno oni vole natjecanje, proradi im duh i budu ozarenog lica, to njima nešto i znači. Pohvalio bih njegov rad i angažman. Radom i učenjem se može uspjeti - izjavio nam je Marijan Živković, Antonijev mentor.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI