Plesanje je ¨in¨: Borna voli breakdance, a Ines moderni ples

Ines Trnačić i Borna Milobara
(FOTO: Aleksandar Grlić)

05.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10232

U sportskoj dvorani Grabrik održan je prvi "Korak" Požeško-slavonske županije, odnosno županijska smotra osnovnoškolskog plesnog stvaralaštva. Ideja smotre je bila ples iz izvanastavne aktivnosti gurnuti u prvi plan. Na prvom Koraku svoje vještine je pokazalo 11 plesnih skupina iz 6 osnovnih škola, odnosno oko 200 mladih plesača. Nekima su to bili prvi plesni nastupi, ali ne i Miji Raguž, učenici trećeg razreda Osnovne škole fra Kaje Adžića iz Pleternice. Mia (9) pleše od svoje treće godine.



- Plesanje je super je se družim s drugom djecom, idem na različita mjesta na natjecanja. Na plesu sam upoznala puno posebnih prijatelja, utješe te kad izgubiš na nekom natjecanju. Treniram triput tjedno, a kad su natjecanja, cijeli tjedan. Najdraža mi je nagrada bila prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Poreču. Na većim natjecanjima ima puno djece, uhvati te malo trema pred natjecanje. Ima puno ljudi iz različitih zemalja. Nadraži mi je mjuzikl jer se u njemu može i pjevati. Mislim da su ovakve smotre dobra stvar - ispričala nam je Mia.





Ines Trnačić, učenica osmog razreda Cesarićeve škole plesom se bavi već 10 godina. Njezinom vršnjaku Borni Milobari je pak ovo bio prvi nastup. Iako Ines kaže da je Borna bio fantastičan, malo ga je hvatala trema.

- Plesom se ne bavim nikako osim dva tjedna priprema. Ovo mi je prvi javni plesni nastup, to je jedno novo iskustvo, pokreti, kretanje. Dosta me je hvatala trema jer to nisam nikada radio. Na to me je nagovorila moja prijateljica. Od plesa me zapravo zanima jedino breakdance jer volim brzinu pokreta, aktivnost i skakanje. Učlanio bih se rado u neki breakdance klub, klasični ples me ne zanima. Ovo je dobra priredba, puno potiče djecu da se upisuju na razne plesove, saznaju jedno novo iskustvo i da budu sretni - rekao nam je Borna.



- Meni ovo nije nešto novo, ali bilo je i onih kojim je ovo prvi susret s plesnim priredbama. Mislim da su svi bili dobri. Uživam dok plešem jer kroz to govorim što mi se događa, odnosno emocije, obožavam jednostavno plesati. Plešem u Plesnom studiju Marine Mihelčić, bila sam na puno natjecanja i najljepše iskustvo mi je bilo Svjetsko prvenstvo u Poreču. Ples je nešto najbolje i tko voli ples, neka pleše. Najviše volim moderni ples jer ima najviše emocija i najbolje pokrete - kaže Ines.



- Ples u školi postoji jako dugo u sklopu izvannastavnih aktivnosti, ali se osim školskih priredbi nije nigdje promicao i prezentirao. Bili smo gosti ispred Osnovne škole Antuna Kanižlića na 6. Koraku koji organizira Brodsko-posavska županija, a nama je ovo prvi Korak pa se nadamo da nam se neće zamjeriti ako bude nekih propusta. Smotra je prezentacijskog karaktera, a 27. ožujka bit će organizirana 2. međužupanijska smotra. Cilj nam je promicati plesnu kulturu u osnovnim školama kao takvu, da se ne pleše samo kao u disco klubovima, nego da se njeguje umjetnost pokreta. Možda se neko dijete prepozna jednog dana u Plesnoj školi Ane Maletić u Zagrebu ili negdje druge. Možda jednog dan budemo imali još jednu Ilijanu Lončar koja je jedan od glavnih članova tima koji je osmislio cijeli projekt - izjavila nam je Katarina Baretić, jedna od koordinatorica projekta.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI