Građani dobivaju plave kante za papir; podjela kreće ovih dana

Kreće podjela plavih kanti i kontejnera za papir
(FOTO: Lidija Galić)

09.01.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 10253

Uskoro kreće podjela plavih kanti za odvojeno prikupljanje papira. Prvi će ih dobiti stanovnici požeškog Sajmišta, a do kraja veljače i svi ostali.

- Uz sedam tisuća plavih kanti za prikupljanje papira nabavljeno je i 50 komada kontejnera za papir te po 20 komada zelenih i kontejnera za plastičnu ambalažu. Uz to je kupljeno i vozilo vrijedno 367 tisuća kuna, a ukupna vrijednost investicije je 1,7 milijuna kuna s PDV-om. U godini pored nama vidjet ćemo koje su to potrebe domaćinstava u gradu te ćemo i dalje kandidirati za sredstva Fonda za zaštitu okoliša za sve ono što je bitno za život građana - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović tijekom današnjeg obilaska odlagališta Vinogradine.







Dodao je da se paralelno radi na reciklažnom dvorištu gdje su u tijeku pripreme za njegovo opremanje.
S pilot projektom odvojenog prikupljana otpada krenulo se još u srpnju prošle godine s PVC vrećicama za Požegu i Pleternicu.

- Ovo je finalizacija nabave posuda koje ćemo tijekom siječnja i veljače podijeliti građanima i ustanovama na području grada, a isto ćemo sljedeće godine napraviti i u ostalim gradovima. Lani je prikupljeno 135 tona stakla, plastike i papira što je za 20 posto više nego lani. Ista dinamika odvojenog prikupljanja otpada planira se i u 2015. kako bi se što manje odlagalo na samo odlagalište na Vinogradinama te smanjili troškovi odlaganja otpada po toni na regionalnom odlagalištu - dodao je Ante Bekić, direktor Komunalca d.o.o.





Uz kante građani će dobiti letke s uputama na koji način trebaju sortirati otpad te rasporedom odvoženja za cijelu godinu.

Kante će dobiti na kućnu adresu, a ako ne budu kod kuće moći će nazvati Komunalac i dogovoriti termin dostave.

Od ove godine Komunalac će prikupljeni zeleni otpad koristiti za proizvodnju komposta te ga koristiti za javne gradske površine, odnosno zelene površine i cvjetne nasade u gradu.

- Kupili smo sjeckalicu za zeleni otpad. Trenutačno je u tijeku prikupljanje božićnih jelki koje ćemo samljeti te iskoristiti za proizvodnju komposta - rekao je Bekić.



U gradu će tijekom siječnja i veljače biti promijenjeni i dotrajali metalni kontejneri u većim stambenim naseljima.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI