Tkalac iz Kaptola: Želja mi je obnoviti nošnju Požeške kotline

Tihomir Šmitpeter, tkalac iz Kaptola
(FOTO: Lidija Galić)

01.12.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 10892

Dok je Tihomir Šmitpeter, prije nekoliko godina, „prevrtao“ malo po bakinom tavanu, našao je dijelove tkalačkog stana. Budući da je ovaj 28-godišnji Kaptolčanin oduvijek volio stare stvari, odlučio ga je obnoviti, a kad ga je već obnovio, odlučio je i naučiti tkati.



- Upoznao sam u Trnjanima kod Slavonskog Broda Dragana Dražića, čovjeka koji zna tkati i koji me naučio osnove tkanja. Čim je vidio da me to zanima dao mi je stan za tkanje, a kasnije sam kupio vlastiti. Osim njega, pomagale su mi i bake. Nije to baš lagan posao jer brzo počnu boljeti leđa – kaže Tihomir.


Najveći mu je problem, dodaje, nabaviti predivo.






- Kupujem samo kvalitetno pamučno predivo. Na tržištu je puno kineske sintetike. Po predivo odlazim u Zagreb gdje ga nabavljaju iz Italije, Turske, čak i iz Amerike i Australije. Kilogram prediva košta oko sto kuna, a za jedno snivanje sam baš prije nekoliko dana, primjerice, potrošio tri kilograma – pojašnjava Tihomir dodajući da je za tkanje itekako važna priprema.





- Na stanu imam 420 „žica“. Ako slučajno snujem za 423 one tri će mi biti višak ili ako ih negdje i provučem, tkanina ispadne neuredna – pokušava nam na što jednostavniji način dočarati pravila tkanja.

Iako je do sada već puno toga istkao, još ništa nije uspio ostaviti sebi. Uglavnom sve podijeli, a trenutačno tka mami.

- Želja mi je obnoviti nošnju Požeške kotline. Do sada nitko to još nije napravio onako kako treba. Ljudi upotrebljavaju vezove koji nisu karakteristični za ovaj kraj jer smatraju - nošnja je nošnja, ali to nije tako. Surađujem s požeškim muzejem, u kontaktu sam sa sakupljačima koji imaju stare nošnje, prikupljam fotografije, surađujem sa zagrebačkim Etnografskim muzejem, istražujem po starim knjigama i razgovaram o tome s ljudima iz sela – priča nam svoje planove Tihomir. Za početak će pokušati vratiti sjaj „gizdavim“ zapregama.

Osim što je jedan od rijetkih tkalaca, Tihomir je učitelj razredne nastave, vatrogasac, svira tamburu, član je KUD-a Ivo Čakalić, Udruge voćara, vinogradara i vinara iz Kaptola te Sto tamburaša.

Ljubav prema tradiciji i običajima naslijedio je od djeda koji je bio vrlo aktivan te se bavio etnografijom. Baka i dan danas puno veze, a i mama se bavi ručnim radom. Mlađa sestra Valentina otišla je u glazbene vode i svira klavir, dok je starija Kristina učiteljica.



- I sam se bavim etnografijom i etnologijom. S učenicima u školi nastojim oživjeti prošlost Kaptola. Imam fotografije Starog grada iz 1900. godine i jedva čekam da dođe lijepo vrijeme da ga mogu fotografirati sad dok su u tijeku radovi. U Češkoj besedi su me pozvali da gostima koji navrate u Kaptol prezentiram njihov muzej – nabraja Tihomir, no čini se da bi o svojim hobijima i aktivnostima već sada mogao napisati knjigu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI