Matić o Veteranskom centru: ¨Lipik je pilot projekt, na njega smo jako ponosni¨

Predrag Matić, ministar branitelja RH
(FOTO: Vlada.gov.hr)

28.11.2014. | Mario Barać
Pregleda: 6143

"Vetaranski centar u Lipiku je prvi veteranski centar koji nakon 23 godine otvaramo u Hrvatskoj. Na to smo jako ponosni i to je jedina stvar koju ova Vlada i moja malenkost, kao ministar branitelja, još nismo napravili vezano za hrvatske branitelje jer smo obećali otvoriti i veteranske centre. Lipik je pilot projekt i zato ćemo ovom centru dati poseban naglasak. Molimo stoga sve ljude, branitelje, da nas razumiju i da nam oproste na svakoj mogućoj nenamjernoj pogrešci".

Rekao je to Predrag Matić, ministar branitelja koji je danas obišao gradilište nekadašnjeg hotela Lipa koji se prenamjenjuje u Veteranski centar.


Foto: M. Barać


- Veteranski centar će biti financiran sredstvima Ministarstva branitelja uz sufinanciranje samih korisnika, a Lipik će biti ogledni pilot projekt da pokažemo Europi što radimo i što želimo, kako bismo mogli aplicirati za sredstva EU za ovakve projekte. Nitko osim Hrvatske u EU nije imao rat i mi se susrećemo s nekim problemima i stvarima koje oni ne prepoznaju. Kroz ovakve projekte ćemo im to prikazati - rekao je ministar Matić najavivši da će na svečano otvorenje radova 7. prosinca doći i diplomatski zbor akreditiran u RH.



Foto: M. Barać

Ministar nije mogao sa sigurnošću reći kada će useliti prvi korisnici. - Ne želim se razbacivati obećanjima da će to biti za mjesec ili za tri mjeseca, ali biti će vrlo brzo. Na ovo smo čekali 23 godine, strpimo se još koji mjesec. Također, kada smo preuzimali ovu zgradu, bilo je: "Samo dođite i okrečite". Čim se kucne pod žbukom, vidi se da to nije baš kako nam je rečeno. Ali, zato radnici rade punom parom i radimo da to napravimo kao treba - kaže ministar.

Očekuje se da će otvaranjem Veteranskog centra u Lipiku biti otvoreno desetak radnih mjesta. - To je isto jedan od povoda zašto smo uopće došli ovdje u Lipik. Ovaj grad je veliki stradalnik Domovinskog rata i svako radno mjesto je značajno. Neka se ne naljute, ali za ovako manje mjesto je desetak radnih mjesta snažan gospodarski zamah. Korisnici ovog doma će biti mahom umirovljeni hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata, oni su nazivaju cjelogodišnji turisti koji će ovdje živjeti i koji će svoje mirovine također trošiti u Lipiku - pojašnjava Matić. Dodao je i kako je u proračunu za 2015. osigurano 12 milijuna kuna za veteranske centre u Hrvatskoj.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI