Murtićev mozaik Šušnjarska bitka još uvijek čeka obnovu

Zajednička fotorafija okupljenih ispred Murtićeva mozaika
(FOTO: Vjeran Blašković)

22.06.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 14130

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požege obilježila je kod spomenika poginulim civilima u Vučjaku Kamenskom te poznatog mozaika Šušnjarska bitka Ede Murtića - Dan antifašističke borbe i 70 godina ustanka.

Kod spomenika u Vučjaku okupljeni su se uz polaganje vijenaca prisjetili 19. ožujka 1943. godine kada su fašisti ubili 320 ljudi, većinom žena, djece i mlađih muškaraca koje su prilikom ofenzive pronašli u zbjegu u obližnjem selu.

70 godina Sisačkog odreda


Kod mozaika Šušnjarska bitka na Dočiću okupljeni su poslušali prigodne govore.
Član predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Borivoj Zarić podsjetio je na prve dane ustanka u šumi Brezovici pored Siska. Rekao je kako je Papuk 70 posto vremena tijekom borbe protiv fašista i domaćih surogata bio slobodan teritorij na kojemu su se odvijale značajne partizanske aktivnosti. Podsjetio je da je upravo taj dio Slavonije iznjedrio 12. slavonsku udarnu brigadu i 6. slavonski udarni korpu koji je okupio 30.000 boraca.

Nema pomaka u obnovi Šušnjarske bitke


Predsjednica požeške Udruge antifašističkih boraca i antifašista Kata Holjevac rekla je da je udruga u nekoliko navrata razgovarala sa čelnim ljudima općine Brestovac kako bi se pokrenula obnova mozaika Šušnjarska bitka.
Mozaik je teško oštećen u Domovinskom ratu, a svi razgovori u Općini Brestovac i Ministarstvu kulture do sada nisu donijeli pomak u obnovi iako je mozaik uvršten u kulturnu baštinu Republike Hrvatske.

Procjena konzervatora je, kaže Holjevac, da bi obnova koštala više od 4 milijuna kuna.

Obilježavanju Dana antifašističke borbe ispred Grada Požege prisustvovali su Ivan Čolak i Vicko Njavro, ispred županije Miroslav Grozdanić, zamjenik župana kojeg biraju pripadnici srpske nacionalne manjine, a među gostima je bio i Veljko Đakula, predsjednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma.
















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI