Upitno održavanje lipičkog streetballa: Igrat će samo amateri

Ivan Pušćenik, organizator turnira
(FOTO: Mario Barać)

30.06.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4561

Tradicionalni noćni turnir u uličnoj košarci Streetball Lipik je već godinama jedna od najznačajnijih ljetnih manifestacija u Lipiku. No, održavanje 16. po redu turnira je upitno, otkrio nam je Ivan Pušćenik, idejni začetnik turnira i njegov dugogodišnji organizator.

- Godinama je turnir organizirala Udruga Inora koja je okupljala uglavnom mlade Lipičane i Pakračane koji su sami organizirali sadržaje i tako popunjavali praznine u društvenoj ponudi. S vremenom je došlo do osipanja te ekipe pa smo ove godine udrugu i formalno ugasili. Zato je organiziranje ovogodišnjeg turnira na dosadašnji način upitno. Problem je i što ove godine nisam imao vremena lobirati za termin odigravanja lipičkog turnira i uvrštavanja u službeni kalendar natjecanja - tvrdi Pušćenik.

Smatra da su u proteklih 15 godina dosegnuli visok stupanj kvalitete u organizaciji ispod kojega ne žele ići. - Da bi se ta kvaliteta održala ili čak podigla na viši nivo, potrebno je jako puno truda, volje, vremena, angažmana, a kod nas nekolicine, koji smo godinama u organizaciji došlo je do zasićenja. To je razumljivo. Teško je očekivati da i nakon 15 godina održavanja tako kvalitetnog događanja za Lipik, ali i širu okolicu, organizacija i dalje počiva na entuzijazmu pojedinaca. Lani smo imali problema s nekim naizgled jednostavnim stvarima, kao što je organizacija zapisničkog stola, ali to je razumljivo jer mnogi imaju svoje privatne poslovne ili obiteljske obaveze.


- Ono što ćemo ove godine organizacijski moći napraviti je održavanje vjerojatno jednodnevnog amaterskog turnira. Bit će to turnir samo za lokalne haklere i na taj ćemo se način simbolično vratiti korijenima, odnosno na početak kada smo prije 16 godina organizirali prvi turnir - najavljuje Pušćenik.


Ističe također kako je ponosan što je lipički turnir vjerojatno najdugovječniji takav turnir u Hrvatskoj, a među prvima je uveo FIBA 3x3 pravila igre. Proteklih godina su na turniru nastupale ekipe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Snagu lipičkog turnira ilustrira podatak da je slovenska ekipa, koja je u Lipiku lani osvojila 3. mjesto, kasnije u Istanbulu osvojila titulu svjetskih prvaka pobijedivši na finalnom turniru Svjetske serije (Fiba World Tour). Zahvaljujući ovom turniru igralište Dječjeg doma u Lipiku je na karti svjetskog streetballa.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI