Kriza i birokracija usporile investiciju, ali projekt nije upitan


(FOTO: 034 portal)

20.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4445

Već mjesecima nije bilo nikakvih informacija o najavljenoj investiciji gradnje nove tvornice na prostoru nekadašnjeg drvnog giganta "Papuk" u Pakracu, koji je u kolovozu 2012. godine za nešto više od 4,5 milijuna kuna kupila hrvatsko-slovenska tvrtka "Ferdinand". Budući da smo dobili već nekoliko upita naših čitatelja s pakračkog područja, odgovore smo potražili kod Ivana Nemeca, direktora "Ferdinanda" koji je rekao kako i dalje rade na ishođenju svih potrebnih dozvola za izgradnju spomenute tvornice, ali da to znači i borbu sa sporom birokracijom te oprez zbog sveukupne financijske situacije.
 
- Problema ima i po formalističkom pitanju, odnosno onom birokratskom, ali i po pitanju krize koja i dalje traje. Dobivanje svih potrebnih suglasnosti ide presporo, neovisno o tome koliko se čovjek za to zalaže. Ja sam faktički zadnja 4 mjeseca 90 posto svoga vremena angažiran upravo na ovom projektu. Abnormalno puno vremena smo izgubili s Elektrom i cijeli plan našeg izvođenja investicije je jako usporen. Isto tako smo zbog i dalje prisutne krize dodatno oprezni po pitanju financija.

Lokacijska dozvola za koji dan

- Očekujem da ćemo vrlo skoro, praktički ovih dana, konačno dobiti lokacijsku dozvolu koja je osnova za ishođenje daljnih dokumenata i završavanje projekta. Važno je naglasiti da projekt nije upitan, nego je samo upitno vrijeme njegove realizacije. Mi smo do danas potrošili previše vlastitog vremena, novca i angažmana da bismo se sada igrali s time. I dalje stremimo k tome da krenemo u samu realizaciju - tvrdi Nemec.


O konkretnim rokovima nije želio govoriti, kako ističe, upravo zbog nepredviđenih stvari koje se događaju, ali ponavlja kako će po dobivanju lokacijske dozvole pokušati projekt razvijati ubrzanim tempom.
 
Podsjećamo da su iz "Ferdinanda" nakon kupovine "Papuka" najavljivali kako namjeravaju uložiti 150 milijuna kuna u izgradnju nove tvornice za proizvodnju parenih bukovih ploča, kogeneraciju na drvenu biomasu s proizvodnjom električne energije, proizvodnju solarnih panela te modernu pilanu. Najavljeno je također da će spomenuta tvrtka zaposliti više od 160 ljudi kao i veći broj kooperanata.


Priče o Nijemcima su priče za babe

Nemeca smo zamolili da nam komentira i priče koje su se pojavile među Pakračanima, kako su za nekadašnji "Papuk" zainteresirani i neki njemački investitori.

- To su sve bapske priče, ništa od toga. Danas ni u Njemačkoj nema investitora punih džepova. "Ferdinand" je i dalje vlasnik i zainteresiran za ulaganje te ostvarenje ove investicije - poručio je i dodao kako u postrojenju bivšeg "Papuka" trenutačno rade na rušenju starih, devastiranih objekata, za što su, kako naglašava, ishodili svu potrebnu dokumentaciju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI