Biskupija kupuje novu zgradu, otvara knjižnicu i muzej

Zgrada buduće biskupijske knjižnice i muzeja
(FOTO: Mario Nakić)

05.03.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 13142

Uz obnovu Dvorane svete Terezije Avilske i izgradnju nove školske sportske dvorane uz Odgojno-obrazovni centar Požeška biskupija kreće u realizaciju još jednog velikog projekta. Riječ je o knjižnici i Dijecezanskom muzeju.

Prema riječima biskupa Antun Škvorčevića biskupija, ali i on osobno, imaju bogatu i zanimljivu bibliotečnu građu koja za sada nije dostupna školama, učenicima i profesorima u Odgojno-obrazovnom centru te ni građanima.

– Knjižna građa čuva se u depou u Biskupskom domu i u podrumskim prostorijama u Svećeničkom domu. Želja nam je osposobiti biblioteku kako bi njezinom sadržaju mogli imati pristup učitelji i đaci, a onda i svi građani. Uz biblioteku učenicima je potrebno omogućiti još jednu kulturološku širinu kroz otvaranje Dijecezanskog muzeja. Nema smisla da i jedno i drugo ne bude dostupno javnosti – rekao je biskup.


Buduća će knjižnica i muzej najvjerojatnije biti nasuprot Katedrali, u zgradi koja je trenutačno u vlasništvu Antuna Prše, koju je ponudio biskupiji te su u tijeku pregovori za njezinu kupnju.


Dio će novca biti osiguran od prodaje zemljišta u Zagrebu u vlasništvu Dječačkog sjemeništa. Osim Požeške biskupije dio sredstava od te su prodaje dobile Varaždinska biskupija te Zagrebačka nadbiskupija.

Pomoć se očekuje iz Amerike. Naime, krajem ožujka u posjet Požeškoj biskupiji dolazi biskup iz Blaise Cupich koji je u Sjevernoameričkoj biskupskoj konferenciji zadužen za karitativnu pomoć zemljama u jugoistočnoj Europi. Postoje naznake da bi novac za realizaciju ovog kapitalnog projekta mogao doći i iz tog izvora.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI