Korisnici Depandanse hvale uslugu, osoblje i smještaj

Depandansa, novoobnovljeni odjel Toplica Lipik
(FOTO: Mario Barać)

21.01.2014. | Mario Barać
Pregleda: 19603

Novoobnovljeni, moderni odjel Toplica Lipik – Depandansa, čije svečano otvaranje je najavljeno za 29. siječnja, službeno je s radom započeo 15. siječnja, a u prvih 7 dana rada, od ukupno 39 raspoloživih kreveta, popunjen je njih čak 34.

Modernim i komfornim smještajem i uslugama podjednako su zadovoljni i pacijenti koji nisu štedjeli pohvale, ali i zaposlenici koji su proteklih tjedan dana iskoristili za uhodavanje. Jasminka Rihtarić, medicinska sestra iz Prekopakre tvrdi kako je u novom objektu puno lakše i ugodnije raditi, a ističe kako i među pacijentima vlada neskriveno zadovoljstvo.

Domaćinska atmosfera


Po odjelu nas je provela Dunjica Karniš, medicinska sestra iz Daruvara koja je u svojih 25 godina radnog iskustva radila u raznim bolnicama.


– Iz osobnog iskustva mogu reći da je ovdje u Lipiku, gdje radim posljednjih 15 godina, iz godine u godinu sve ljepše raditi i osjeti se domaćinska atmosfera. Novi odjel je moderno opremljen, prilagođen pacijentima, a primjer su moderni kreveti koji imaju puno funkcija što olakšava osnovnu skrb o pacijentu, a pa nama radnicima ostaje puno više vremena i prostora da se s ljudske strane približimo svakom pacijentu – pojašnjava medicinska sestra Dunjica. Potvrdu njezinih riječi pronašli smo i kod samih korisnika bolničkih usluga u Depandasi.



Nemam osjećaj da sam u bolnici

– Inače sam medicinska sestra i radim u bolnici, ali ovdje u Lipiku čovjek jednostavno nema osjećaj da je u bolnici. Po prvi puta sam ovdje na rehabilitaciji i imam samo riječi hvale za sve. Ovdje je stvarno fino – rekla je Slava Hruban iz Starog Petrovog Sela.

Na rehabilitaciji je i 33-godišnja Požežanka Katarina Benić koja je donedavno ležala na bolničkom odjelu, a u Depandansi je u velikoj sobi prilagođenoj nepokretnim ili slabije pokretnim osobama.

– Bilo mi je dobro i do sada, ali ovdje je stvarno vrhunska komocija. Sve je prilagođeno pacijentu, pa čak i tuševi – ističe Katarina.

U jednoj od soba smjestila se i 75-godišnja Marija Kurjaković iz Privkale pored Vinkovaca koja posljednjih 6 godina redovno dolazi na rehabilitaciju u Lipik, a s prekidima je dolazila i godinama ranije.



Ljubaznost na svakom koraku

– U Lipiku mi je uvijek bilo lijepo, ali je iz godine u godinu sve bolje. Bilo mi je lijepo i u „Fontani“ gdje sam do sada ležala, ali ovdje je stvarno kao u hotelu. Posebno je ljubazno osoblje, od samih doktora, preko fizioterapeuta i medicinskih sestara do ostalih radnika u kuhinji. Za ocjenu 10. Na svakom koraku ovdje ljudi su jako ljubazni i svoj posao rade predano i s ljubavlju što se osjeti – rekla je Marija.

Na njezine riječi nadovezao se Franjo Mladić iz Kutine, čija supruga Slavica dijeli sobu s Marijom dok Franjo svakog dana putuje na terapije.

– Ne znam što je ovdje bolje – usluga, smještaj ili osoblje. Prošao sam dosta bolnica, ali ovdje u Lipiku postoji nešto posebno – pohvalio je Franjo.



Odjel ima ukupno 18 soba opremljenih i uređenih po najvišim standardima, sobe su klimatizirane, svaka je opremljena televizorom i pristupom internetu, a mnogim je pacijentima važno što je Depandansa zatvorenim vezama povezana sa cjelokupnim bolničkim kompleksom i što je prilagođena za prijem i pokretnih, ali i manje pokretnih ili potpuno nepokretnih pacijenata.

Povijest duga 240 godina

Početak razvoja Lipika kao lječilišnog mjesta vezan je uz 1773. godinu kad je varaždinski liječnik Joannis Baptistae Lalangue prvi ispitao termomineralne izvore u Lipiku iako već 1517. godine Ivan Kapistran spominje ljekovitost „lipičkih toplica“.



U razdoblju od 1870. do 1893. godine lječilište se izgrađuje i proširuje i u tom vremenu nastaju svi važniji lječilišni objekti i hoteli: Kurhotel, Dependence, Mramorne, Rimske i Kamene kupke, šetalište Wandelbahn, Kursalon. Razdoblje od 1895. do 1914. povjesničari spominju kao zlatno doba ili „belle epoque“ lipičkih toplica.

Za obnovu 15,5 milijuna kuna

Obnova zgrada Depandase s Rimskim kupkama je vrijedna oko 15,5 milijuna kuna od čega je bolnica s vlastitim sredstvima sudjelovala s oko 8 milijuna kuna, a ostatak je osiguralo Ministarstvo zdravstva putem razvojne banke Vijeća Europe.
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI