Branitelji PSŽ reagirali na izjave srpskog pravoslavnog patrijarha

Krešimir Pavelić
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

10.01.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 9055

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije reagirala je na božićnu poslanicu patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

"Gospodin Irinej se u svojoj poslanici neutemeljno i krajnje neprimjereno obraća Srbima u Republici Hrvatskoj, ali i svim građanima Republike Hrvatske, gdje kaže da Srbi u Republici Hrvatskoj ponovno doživljavaju progone zbog svog imena, pisma i jezika. Ne možemo razumjeti da je poglavar SPC-a gospodin Irinej u poslanici poželio „sretan i blagoslovljen Božić i sunarodnjacima u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji“ ocijenivši da se pitanje i progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj. Imajući u vidu teritorijalnu cjelovitost međunarodno priznate, suverene i europske Hrvatske, ne možemo se ne zapitati što znači izjava gospodina Irineja koji čestita Božić sunarodnjacima u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji. Da li je to nepriznavanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, da li je to, a želimo vjerovati, pogreška u komunikaciji ili nešto treće?", pitaju se branitelji Požeško-slavonske županije ističući kako također žestoko osuđuju skrnavljenje pravoslavnog groblja u Čepinu te se nadaju da će počinitelji biti najoštrije kažnjeni.

"Hrvatski branitelji nisu protiv prava manjina u Republici Hrvatskoj jer upravo smo se mi, hrvatski branitelji borili za mir, demokraciju i slobodu, a s nama su u  tom ratu sudjelovali i pripadnici svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, pa  tako i naši ratni prijatelji Srbi, o čemu je upravo ovih dana izdana knjiga „Branili smo Domovinu“ koja govori o ulozi pripadnika nacionalnih manjina u Domovinkom ratu."


"S porukom mira, ljubavi i suživota ne možemo ne reagirati na spomenute izjave partrijarha Srpske pravoslavne crkve gospodina Irineja koju smatramo da ne pridonosi suživotu, miru i toleranciji i nažalost, podsjeća nas na neka davna vremena. očekujemo od službene hrvatske politike da reagira na takve neutemeljene objede koje su uvredljive za sav hrvatski narod, sve građane  Republike Hrvatske, sve hrvatske branitelje, roditelje, udovice, invalide, djecu poginulih branitelja, obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ali i za sve Srbe koji su bili hrvatski branitelji i koji su se s nama, ali i sa svim ostalim nacionalnim manjinama rame uz rame borili i oslobodili našu hrvatsku domovinu", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Koordinacije Krešimir Pavelić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI