Zaboravljena sela: Pripremaju zalihe jer bi mogli ostati odsječeni

Mještani Podsreća upozoravaju na nedostatak kvalitetnog puta do njihova mjesta
(FOTO: Aleksandar Grlić)

01.12.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13122

"Vi ste još odabrali najbolji put", priča nam Rajko Milinović, predsjednik Mjesnog odbora Podsreća. U ovo selo u brestovačkoj općini smo se zaputili nakon dojava o katastrofalnim cestama koje vode do njega i susjednih Crljenaca, koji se nalaze između Orljavca i Sloboštine. Iz prve ruke se uvjeravamo da je put od Sloboštine prema ovim selima toliko loš da bi namučio i vozače "offroad" utrka.

- Od Orljavca je puno lošiji put samo skrenite prema dolje, taj put je tek katastrofa, još je ovaj najbolji onaj za Veliku, a nije toliko loš ni onaj za Sloboštinu kojim ste došli. Loš put, ne valja, kad snijeg zapada, nakon 5 dana dođu i počiste. Moramo sami nasipati cestu. Dio puta se može proći s traktorom, ali ponekad je i to nemoguće, Slali smo dopise Općini. Nasipali su dio puta. To nije ništa, tek lopatica tu i tamo, aka se put naspe treba ga i uvaljati, voda padne, a kako nema graba sve nasipano brzo odnese - nastavlja Rajko Milinović.




I ostali mještani ponavljaju istu priču. Apelirali su više puta, no nikad ne dobiju ništa osim par površno zatrpanih rupa. Šezdesetak stanovnika Podsreća i Crljenaca naviklo je na izolaciju. Po zimi, kada im nekad ne dolaze ni trgovine na kotačima, ne mogu liječniku, nikome ne idu niti itko dolazi k njima. Sada su pri kolinju, pripremi zaliha hrane, koja im doslovno znači život u takvim trenutcima.


- Kad se otapa snijeg voda ide putem jer nemamo graba. U okolici samo Podsreće i Crljenci nemaju asfalt. Nekad ne možete proći ni traktorom. Preko zime, kad napada snijeg, ni trgovina na kotačima ne dolazi po 10-ak dana jer ralicama obično treba barem dva-tri dana da dođu do nas. Rupe moramo sami popravljati, nađem malo krša kod kuće nabacam u njih. Automobil ne morate prati dok dođete do ceste izgleda kao krmača koja se kaljuža - kaže nam žiteljica Podsreća, Božica Mandić.





- Pisali smo peticije i dopise u dva navrata. Odgovori su uglavnom "Bit će, bit će", ali nikad ne bude ništa. Recite im neka nam pošalju malo šljunka i nasipaju put - pridružuje se Milorad Milinović.

Spuštamo se potom putem prema Orljavcima koji mještani opisuju kao najgori. Uspješno obilazimo sve lokve i rupe i uvjeravamo se kako je uistinu "gori od lošeg". Zatim dolazimo do mosta bez ikakve ograde. Srećom se ovaj put nismo morali mimoilaziti, a možemo si samo zamišljati kako je ovdje voziti po noći jer nema rasvjete. Tražimo odgovor u Općini Brestovac. Načelnik Zdravko Mandić nam odgovara kako im je najveći problem financiranje održavanja takvih nerazvrstanih puteva jer imaju puno takvih sela. Iduće godine mještani mogu očekivati tek sitne popravke, ali i komunalnu naknadu.





- Podsreće i Crljenci imaju tri prilazna nerazvrstana puta, ne možemo ih sve održavati, već samo onaj od Sloboštine, a ova dva su više namijenjena traktorima. Nasipanje takvih cesta radimo jednom ili dvaput godišnje. U općini imamo nažalost puno sela u kojima skoro nitko ne živi s takvim putovima. Problem je što ne naplaćujemo ni komunalnu naknadu u mnogima od njih. Čekali smo da se više puta da se vlada odluči hoće li se plaćati porez na imovinu ili komunalna naknada, mi više ne možemo čekati, uvest ćemo komunalnu naknadu u ta sela vjerojatno iduće godine. Što se tiče ograde na mostu prema Orljavcima, ovo mi je prva riječ da je nema, poslat ćemo nekoga da izvidi situaciju na terenu. Vjerojatno su je potrgali traktori jer im je most preuzak. Iduće godine mogu obećati samo popravak ograde na mostu i nasipanje jednog puta, problem odvodnih kanala pored cesta je stariji i vjerojatno se neće samo tako moći riješiti jer su sustavno neodržavani. Sada smo potrošili 700.000 kuna na izgradnju mosta u Boričevcima, radimo koliko možemo sa sredstvima koje imamo - odgovara Mandić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI