Fizika i kemija prikazane na zanimljiv način (foto)

Kemičari u požeškoj Gimnaziji
(FOTO: Marina Kvolik)

07.05.2013. | Marina Kvolik
Pregleda: 17179

Bogatim programom obilježavaju se „Dani Gimnazije“ u Požegi tijekom cijelog tjedna u suradnji s Glazbenom školom Požega.

– Prelaskom u nove zgrade u svibnju 2010. svake godine tijekom ovog mjeseca održava se europski tjedan „Dani Gimnazije“ jer je požeška Gimnazija osnovana prije više od 300 godina s ciljem da se ovaj dio Slavonije priključi europskom zapadu nakon oslobođenja od Turaka. Zbog toga je i europski tjedan u vremenu pristupa Hrvatske Europskoj uniji – rekao nam je ravnatelj Pavle Bucić.

Učenici i nastavnici organizirat će niz aktivnosti kroz koje će nam pokazati svoju kreativnost, rad i domete u prošloj godini, a isto tako predstavit će se učenicima osnovnih škola te im olakšati izbor pri upisu u srednju školu.


– Naši učenici su pokazali velike uspjehe. 34 učenika osvojili su prva mjesta na županijskim natjecanjima iz različitih predmeta te sportske ekipe koje su osvojile prva mjesta među kojima su najuspješnije odbojkašice – ističe ravnatelj Bucić.


Danas su se osnovnim školama predstavili gimnazijski fizičari i kemičari. Profesori fizike Ivica Marinović, Danijel Zubčević i Dragutin Kovačević izložili su osnovnim školama uređaje koje koriste i u redovnoj nastavi poput „Spektroskopa“ kroz kojeg promatramo različite spektre svjetlosti, Teslin transformator, zatim uređaj za strujenje zraka koji podiže lopticu u zrak što se osobito dojmilo učenike. Između ostalog izložen je „Indikator“, uređaj koji je napravljen krajem 19. stoljeća i daje vrlo visoke napone. Ono što je privuklo brojne posjetitelje je i „Osciloskop“, pojačalo signala s mikrofonom za pjevanje koji omogućuje djeci da pjevaju. Među izloženim uređajima nalazio se i Geiger-Müller brojač koji detektira radioaktivno zračenje.









– Želimo im dati viziju što ih očekuje u našoj školi, da vide da škola ima materijala da ih naučimo nešto više - ističe profesor Kovačević.

Kemičari su se pak predstavili mnogobrojnim pokusima među kojima je bila erupcija vulkana kojeg su izvodili profesorica Ljiljana Anđelić Bucić, sestra Melita te učenik drugog razreda matematičke gimnazije Vladimir Cvjetijević.





– Uistinu me privlači kemija, zanimljivo mi je promatrati što se oko mene događa i onda to zabilježiti. Još od osnovne škole me kemija privlači i planiram upisati PMF – rekao nam je Vladimir. Među ostalim pokusima bio je pokus natrij, zapaljenje glicerola što je izazvalo veliku zanimaciju kod učenika.

Marija Lešković, učenica osmog razreda Osnovne škole „Antun Kanižlić“ kaže kako joj je želja upisati se u Gimnaziju te kako su joj se svidjeli uređaji i pokusi koje su izvodili profesori.

– Prilično je lijepa škola, divim se arhitektima jer mislim kako ću se izgubiti u toj školi. Znam da ću morati svaki dan učiti, no to i hoću ako želim uspjeti u životu – ističe Marija.



Također, matematičari su imali svoj dan te su tom prilikom predstavili cjelokupan rad i uspjehe dodatne grupe iz matematike.



– Naši učenici bili su dosta uspješni. Osvojili su prvo mjesto na Festivalu znanosti, prvo mjesto na Laboratoriju slave, a i nedavno ste pisali o našem učeniku Mati Manoviću koji se plasirao na Olimpijadu – rekla nam je profesorica matematike Vanda Louč.

U srijedu možete doći pogledati Program suradničke nastave u suradnji sa Gimnazijom Bjelovar te Gimnazijom Nove Gradiške, kao i koncerte učenika srednjih glazbenih škola Slavonije i Baranje. U četvrtak će uz koncerte učenika glazbene škole biti filmska večer GFR-a na kojoj će biti predstavljen film „Put do filma za 80 dana“. U petak, ako bude ljepše vrijeme, možete doći pogledati „Požeško noćno nebo„ te predavanje Pave Barišića pod nazivom: "Kakva je budućnost Europske unije i Hrvatske?".









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI