Pakrac je početkom 19. stoljeća bio grad obrtnika

Majstorski list
(FOTO: Muzej Pakrac)

16.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 3802

Pakračani će imati priliku vidjeti prvi slikovni prikaz njihova grada, koji seže s početka 19. stoljeća. Radi se o matrici bakroreza koja će biti izložena na izložbi "Sjećanje na Pakracz". Svečano je otvorenje izložbe najavljeno za sutra (utorak) u 20 sati u prostorijama Muzeja.

Cehovska diploma

- Na najstarijem pisanom dokumentu iz Pakraca je općeniti tekst na njemačkom jeziku, cehovska diploma koja se izdavala svakome tko je bio učlanjen u obrtnički ceh, kazala je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja Pakrac za 034portal.


Željeznica i jeftina zemlja


 - U to vrijeme Austrougarske monarhije, Pakrac je bio trgovačko središte, grad obrtnika. Tada se ovamo doseljavalo stanovništvo iz svih dijelova zemlje zbog povoljnog zemljišta i željezničke pruge koja se u to vrijeme ovdje gradila. Zbog željeznice su mnogi obrtnici imali više posla. Najčešći su obrtnici u Pakracu bili trgovci, kovači, medičari i bačvari. Mnoga od tih zanimanja danas više praktički ni ne postoje. Godine 1819. Pakrac je imao 143 obrtnika koji su se bavili sa 43 različita zanimanja. Sredinom 19. stoljeća u samom gradu je živjelo 1076 stanovnika, dok se do 1910. taj broj utrostručio, objasnila je Hahlik.

Međunarodni dan muzeja

Izložba će se održati u povodu Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava u srijedu, 18. svibnja.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI