Pomor pčela kod Čaglina - otrovane pesticidima? (video)

Perica Benčić, kutjevački pčelar
(FOTO: Mario Nakić)

14.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 9445

Više desetaka tisuća pčela uginulo je tijekom zadnja četiri dana u šumi kod sela Duboka u čaglinskoj općini. Radi se o pčelama u vlasništvu kutjevačkog pčelara Perice Benčića, koji na tom području ima stotinu košnica.

Čudno ponašanje

- Prije četiri dana, kada sam ujutro došao posjetiti košnice, imao sam što vidjeti. Ispred njih sve je bilo puno pčela na podu, koje su puzale ili su se samo vrtjele u krug. Bile su dezorijentirane, izgubljene. Znao sam da nešto nije u redu. Jedna po jedna, ugibale su ili su otišle malo dalje - da uginu, ispričao je Benčić za 034portal.





Trovanje

Na mjesto masovnog pomora stigao je Davorin Krakar, predsjednik udruge Zlatna dolina i stručnjak za pčelarstvo.
- Očito je da se radi o trovanju. Pretpostavljam da je to zbog nestručnog rukovanja insekticidima, ustvrdio je Krakar.

Nemoguće dokazati

Poljoprivrednici često znaju tretirati voćnjake, vinograde i usjeve u vrijeme kada pčele idu u ispašu. Tada postoji velika mogućnost da se one otruju. Međutim, ako se to dogodilo, sada je gotovo nemoguće dokazati.

Bez prinosa

Benčić se nada kako se pomor njegovih pčela neće nastaviti. Izgubio je izvidnicu, što znači da je ove godine ostao bez meda i prinosa. Preostaje mu samo da razmišlja o novim zajednicama za iduću godinu i selidbi pčela.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI