Sustav navodnjavanja povećat će proizvodnju povrća

Bogati smo vodom i zemljom. Kaptolčani će prvi dobiti sustav navodnajvanja.
(FOTO: Wikimedia)

05.05.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 3585

Vodoprivreda Vinkovci kao izvođač radova danas je preuzela dokumentaciju za izgradnju sustava navodnjavanja 170 hektara poljoprivrednog zemljišta u općini Kaptol. U tamošnjoj je općinskoj vijećnici današnji dan označen kao povijesni jer se radi o izgradnji prvog sustava navodnjavanja u našoj županiji vrijednog 3,3 milijuna kuna. Investiciju će podmiriti Ministarstvo regionalnog razvoja iznosom od 2,4 milijuna kuna i Županija sa nešto manje od milijun kuna.

Sigurnija proizvodnja

Do sada je interes iskazalo pet proizvođača koji uzgajaju povrtlarske kulture. Koliko će sustav navodnjavanja značiti za njih govori činjenica da povrtne kulture sadrže od 85 do 95 posto vode, što znači da će proizvodnja uz navodnjavanje biti rentabilnija i sigurnija.


Župan Marijan Aladrović rekao je kako je sustav u Kaptolu tek prvi sustav navodnjavanja zemljišta u županiji koji prelazi u završnu fazu.
- Problem neće biti financiranje, već krajnji korisnici. Iskreno se nadam da će ih biti - izjavio je župan.


- Korisnika na ovom području navodnjavanja, ali i drugim područjima u županiji koji su u planu izgradnje vjerujem da će biti dovoljno. Već su obavljeni razgovori s proizvođačima, a veliki sustav poput Kutjeva d.d. načelno je spreman i sufinancirati dio izgradnje - rekao je dožupan za gospodarstvo Željko Jakopović. Načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić nada se da će se određeni dio poljoprivrednika i restrukturirati te prijeći na novu proizvodnju.

Zadržati stanovništvo

- Naš cilj su aktivnosti koji će zadržati ljude na ovom području. Kada smo krenuli u značajnije radove na sustavima navodnjavanja u državi je bilo 8500 hektara pod sustavom navodnjavanja, a danas je 22000. Država neće davati novac tamo gdje nema krajnjih korisnika - rekao je državni tajnik za vode u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Zdravko Krmek.

Nova zapošljavanja

- Svakim hektarom navodnjavanja povećava se i broj zaposlenika, rekao je tajnik Krmek navodeći kako se radi o računici 1 hektar navodnjavanja  = 0,6 do 0,9 zaposlenika više. Naime, prelaskom na proizvodnju uz navodnjavanje povećava se kako prinos, tako i drugi poslovi - pakiranje, prijevoz, ali i održavanje sustava.

Na samim proizvodnim površinama sustav prilagođen za svaku kulturu grade i održavaju proizvođači koji snose i troškove potrošene vode.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI