Poražavajuća iskorištenost solarne energije

U Europi se grade solarne elektrane koje električnom energijom opskrbljuju 6.500 kućanstava
(FOTO: Patrick Pleul/DPA/PIXSELL)

22.04.2011. | Zelena akcija / V. B.
Pregleda: 3387

Usporedba podataka o korištenju obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj sa zemljama okruženja pokazuje blago rečeno porazno stanje održivosti naše energetske politike. Primjerice instalirani kapaciteti solarnih ćelija za proizvodnju električne energije su u Hrvatskoj nevjerojatnih 15.000 puta manji nego u Češkoj i 80 puta manji nego u Bugarskoj.

Piše tako  povodom današnjeg Dana planeta Zemlje Zelena akcija, udruga za zaštitu okoliša. Svake godine na današnji dan posebno naglase jednu važnu ekološku temu, ove godine to su Obnovljivi izvori energije i enegetska učinkovitost.

Udruga nastavlja kako je s druge strane prirodni potencijal za korištenje sunčeve energije u Hrvatskoj izuzetno velik te u samo jednom prosječnom danu na kopneni teritorij Hrvatske padne dvostruko više sunčeve energije nego što potrošimo u cijeloj godini dana. Ista stvar je i sa energetskom učinkovitosti koja je u Hrvatskoj nekoliko puta niža nego u zemljama članicama Europske unije.


Kao rješenje Zelena akcija izdvaja mjeru prekvalifikacije 1.000 nezaposlenih u instalatere kućnih solarnih toplinskih sustava te znatno povećanje subvencija dostupnih građanima za instaliranje solarnih kolektora za grijanje vode.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI