Na Festival graševine pristiglo 99 uzoraka

Vladimir Krauthaker
(FOTO: Vjeran Blašković)

13.05.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 3420

Festival graševine Hrvatske 2011. održat će se 11. lipnja kada će u Kutjevu biti dodjeljene nagrade za najbolja hrvatska vina ove sorte. Danas je pak kod kutjevačkog vinara Vlade Krauthakera izvršeno ocjenjivanje 99 uzoraka graševine koji su na Festival pristigle iz svih vinogorja kontinentalne Hrvatske.

Ocjenjivački žiri činilo je 11 vrhunskih poznavatelja vina, kako proizvođača, tako i enologa i profesora koji su svoj znanstveni rad posvetili enologiji. Na čelu žirija bila je poznata enologija prof. dr. Dubravka Premužić.

Ispred dvorca


Pristigli uzorci ocjenjivani su po metodologiji Svjetske vinarske organizacije (OIV) prema kojoj je 100 bodova maksimalan broj koje jedno vino može dobiti. Nagrade najboljima biti će uručene na sam dan Festivala ispred dvorca u Kutjevu gdje će se odvijati cjelokupni program. Danas su pored tri šampiona dodijeljene i 3 velike zlatne medalje, 28 zlatnih, 55 srebrnih, 9 bronci a 1 graševina nije ocijenjena.


Bogati program Festivala graševine

Na sam dan Festivala u Kutjevu biti održana promocija monografije o graševini koju je napisao tim ljudi na čelu s prof. dr. sc. Nikolom Miroševićem, kojemu je to četvrta sorta vina koju je obradio u monografiji. Pored već dobro znanih događaja na Festivalu poput izbora najljepše fotografije graševine u cvatu, izbora najljepše boce prema vizualnom identitetu te izbora vinske kraljice, na festivalskoj će pozornici zapjevati između brojnih drugih i Daniel Popović, Đuka Čaić, Željko Krušlin Kruška i Mladen Burnać.

Šampioni Festivala građevine 2011.

Šampion predikatne graševine - Kutjevo d.d. - Graševina izborna berba prosušenih bobica 2007.

Šampion "mlade" graševine - Vlado Krauthaker, graševina "Brda" berba 2010.

Šampion starijih godišta graševine - Adžić, graševina 2009.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI