Grgić: Znamo za tržište teških droga u Požegi

Željko Grgić nakon zapljene sadnica marihuane
(FOTO: Mario Nakić)

05.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 9207

Učestale zapljene marihuane te u zadnje vrijeme primjetan rast stope kriminala u Požegi povod su intervjua sa Željkom Grgićem, načelnikom Kriminalističkog odjela PU požeško-slavonske.

Koliko ste dugo načelnik požeške Krim-policije?

Sad teče peta godina kako sam načelnik, a u policiji sam zaposlen više od 20 godina.


Koja vam je zapljena opojnih droga najvažnija u karijeri?


- Nama je svaka zapljena jednako važna, bez obzira na vrstu i količinu zaplijenjene droge. Sama zapljena je samo završni čin našeg policijskog posla. Istaknuo bih zadnje dvije zapljene: 1,1 kilogram marihuane i 20 posuda s nasadom marihuane. To je bio laboratorij opremljen za uzgoj. One su rezultat organiziranog, profesionalnog rada policije, posebno grupe koja se bavi opojnim drogama.

Jeste li ikad probali marihuanu ili neku drugu vrstu droge?

- Nisam nikad, niti sam imao potrebu. Preporučio bih mladima da također ne probaju. Među mladima je uvriježeno mišljenje da konzumiranje marihuane nije štetno, ali do ovisnosti o težim drogama uvijek se dolazi preko lakih, u ovom slučaju preko marihuane.

Kako komentirate kritike na račun policije da se prečesto bavite gonjenjem konzumenata marihuane, a premalo "krupnim ribama"?

- Još nisam čuo nijednu kritiku na račun policije, gdje se kaže da policija postupa samo prema konzumentima. I ti konzumenti prema Kaznenom zakonu čine kazneno djelo.

Je li bilo nedavno slučajeva zapljene opojnih droga težih od marihuane?

- Imali smo nekoliko zapljena manjih količina. Znamo da na našem području ima potrošača kokaina i heroina i toga smo svjesni. Poduzimamo sve i ulažemo ogroman napor kako bismo došli do preprodavača tih "teških" droga. Nama ona dolazi često s područja Bosne i Hercegovine i iz Zagreba. Unazad par godina jedan dio preprodavača je uhićen, procesuiran i dan-danas se nalazi u zatvoru.

Znači li to da ste uspješno razbili njihov lanac?

- Prije 10-15 godina, u Požegi je bila izražena narko-scena. I ovi današnji registrirani ovisnici o teškim drogama, njih 25 uglavnom potječu iz tog razdoblja. Što se tiče novih korisnika iz zadnjih par godina, mi ih nemamo.

Požega je godinama slovila kao siguran grad zbog niske stope kriminala u odnosu na mnoge druge hrvatske gradove. Međutim, zadnjih mjeseci bilježimo porast kriminala. Jesu li Požežani i dalje jednako sigurni?

- Požega je i dalje miran i siguran grad. Tijekom zadnjih mjeseci bilježimo malo povećanje kaznenih djela. Radi se o kaznenim djelima na štetu maloljetnika i nasilničkog ponašanja. Povećanje tih kaznenih djela odražava se na ukupno povećanje. Prije dvije godine prema istraživanju Instituta Ivo Pilar Požega i Križevci proglašeni su najsigurnijim gradovima u RH za razdoblje od zadnjih deset godina. I danas je tako. Broj kaznenih djela i dalje se kreće u istim okvirima i nemamo velik broj težih kaznenih djela. Imamo određenih pojavnih oblika činjenja kaznenih djela, ali brzo na njih reagiramo i suzbijamo ih. Primjerice, prošle smo godine imali veći broj provala i krađa u obiteljske kuće po selima gdje su obnovljene kuće i u kojima malo tko živi. Brzo smo reagirali i sada se više takve krađe i provale ne ponavljaju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI