Smolčić: Prirez treba staviti u funkciju razvoja

Nino Smolčić tražit će odgovorno trošenje novca Požežana
(FOTO: Vjeran Blašković)

27.04.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5419

Požeški HSLS će na sjednici Gradskog vijeća Grada Požege u ponedjeljak predložiti da se prirez na porez na dohodak kojega građani Požege plaćaju u iznosu od 10% troši namjenski za razvoj infrastrukturnih objekata - rekao je konferenciji za novinare predsjednik županijskog HSLS-a Nino Smolčić.

Transparentnost i namjensko trošenje

- U odluci predlažemo da Gradsko vijeće odlučuje u koji će se infrastrukturni objekt utrošiti prikupljena sredstva od prireza. Nažalost, Požega ima jedan od najvećih prireza u državi iako on nije obavezan, a prikupljeni novac ne troši se za ulaganja u kapitalne objekte. Recimo, novi Vatrogasni dom financiran je kreditom - rekao je Smolčić.


Prirez za "Brzu cestu" uz Orljavu


Dodaje kako je Grad Požega prirez uveo 2001. godine za izgradnju takozvane Brze ceste uz Orljavu. Ta je odluka izmijenjena 2007. godine kada je novom odlukom rečeno da građani prirez uplaćuju u korist gradskog proračuna, ali ne i za što će se taj prirez trošiti. Zato predlažemo novu odluku po kojoj će se prikupljena sredstva trošiti namjenski, a odluku gdje točno trošiti donosilo bi Gradsko vijeće.

Prije deset godina kada je prirez uveden rečeno je kako bi se već 2002. godine od prireza moglo prikupiti 4.100.000 kuna. Sudeći po tome, kaže Smolčić, do sada se tijekom 10 godina računajući pad prihoda građana i povećanje nezaposlenosti, moglo prikupiti oko 35 milijuna kuna. Gdje je taj novac? – pita Smolčić.

Kaže kako se prema novcima građana treba odnositi odgovorno te da prikupljeni novac od prireza treba trošiti na:

- izgradnju infrastrukture za gospodarsku zonu
- uređenje prostora za poduzetnički inkubator
- uređenje Trga sv. Trojstva
- asfaltiranje ulica u dijelovima Požege gdje to još nije učinjeno (Varelovac, Dr. Andrije Shwartza i druge)
- razvoj komunalne mreže u dijelovima grada gdje nedostaje
- sportsku dvoranu
- atletska staza i uređenje Rekreacijskog centra
- saniranje pružnih prijelaza
- podizanje ukupne razine kvalitete života.

Ako nas odbiju, tražit ćemo ukidanje prireza

Na godišnjoj razini prosječna požeška obitelj za gradski prirez izdvoji 1.000 kuna. Ti ljudi trebaju znati kamo odlazi njihov novac i na što se on troši. Ukoliko naša odluka u ponedjeljak bude odbijena, tražit ćemo ukidanje plaćanja prireza jer i za to postoje zakonske osnove.

Ne plaćaju svi građani u Hrvatskoj prirez, npr. on se ne plaća u Daruvaru, Kutjevu, Orahovici, Koprivnici i mnogim drugim gradovima. Zašto bi ga onda plaćali Požežani ako ne znaju gdje se i kako troši njihov novac – zaključio je Smolčić uspoređujući nenamjensko trošenje prireza Požežana s nametnutim državnim porezom tzv. haračem kojega je Vlada RH priznavši grešku ukinula.

Vanjske poveznice

Mjesta i općine u Hrvatskoj koje ne plaćaju prirez

Stope prireza po gradovima/općinama u 2010. godini



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI