Godina katastrofe: Suša je pčelama polizala med

Pčele u košnici
(FOTO: Duško Marušić/PIXSEL)

26.08.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 3939

Toplinski udar i suša ostavila je negativan trag i u pčelinjacima. Pčelari s područja Požeštine, ali i županije, već tjednima prihranom pomažu pčelinjim zajednicama. Ova godina za njih je, kako kažu, totalna katastrofa, pogotovo za one koji imaju stacionarne pčelinjake.

Ovo je treća godina u nizu koja je podbacila. Prošle godine kiša je upropastila najjaču pčelinju pašu u našim krajevima - bagrem, koji se ove godine smrznuo. Ipak, priča nam pčelar koji pčelari na 60 košnica, vrcanje je nakon bagrema obavio, ali meda je u košnicama bilo znatno manje nego u normalnim godinama.

- Prije mjesec dana imao sam oko 10 zajednica koje su bile spremne za zimu. Formirani debeli vijenci meda izgledali su kao dovoljni za prezimiti, no na moje iznenađenje pčele su u tih mjesec imale toliko mali unos nektara, da su potrošile zalihu hrane za zimu. Sada prihranjujem jer su sve potrošile, priča nam požeški pčelar.


Situacija katastrofe o kojoj pričaju stočari i ratari tako je preslikana i u svijet meda i pčela koje žeđaju jer vode u vodotocima nema. Pčelari ovu nepogodu pokušavaju nadoknaditi postavljanjem pojilica uz košnice.


- Zlatošipka koja u normalnim godinama sada daje hranu za zimovanje osušila se, samo je ponegdje ima. Ako i padne kiša danas ili sutra to neće pomoći biljkama da se obnove, kaže naš sugovornik. Isto se događa i s ostalim biljkama vrijednim izvorima peluda poput vodopije, omana, lucerne i drugih.

Cijene meda pak ne bi trebale rasti. Pčelari ga, ovisno o vrsti, prodaju za 35 ili 40 kuna po teglici.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI