Stručnjaci obišli Viškovački grad, priprema se uređenje

Vedran Katavić i Miro Rašić
(FOTO: GIK)

11.08.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 7202

Kako bi se uvjerili u stanje očuvanosti Viškovačkog grada u Kuzmici, arheolozi i konzervatori obišli su tu srednjovjekovnu utvrdu i dogovorili daljnje korake u nastojanju Građanske inicijative Kuzmica da se utvrda uvrsti na popis spomeničke baštine, istraži i uredi za posjetitelje.

- Utvrda je specifičnog elipsastog oblika, što nije slučaj s drugim takvim građevinama. Trebalo bi izvršiti ispitivanja i vidjeti radi li se možda o lokalitetu koji je izgrađen na još starijim ostacima iz ranijih razdoblja. Prije svega, potrebno je izraditi dokumentaciju, rekao je arheolog iz Splita Vedran Katavić.

Priprema dokumentacije


Zidovi utvrde visoki su i 10 metara, a gustu bi šikaru i šumu, prema riječima Mire Rašića iz Građanske inicijative Kuzmica, uklonile Hrvatske šume. Kako kaže, već su napravili elaborat postavljanja turističke signalizacije do Viškovačkog grada.


- Dogovorena je izrada troškovnika za razna arheološka snimanja Viškovačkog grada i izradu planske dokumentacije za istraživanja te restauratorsku sanaciju objekta što će biti nominirano u Ministarstvu kulture za financiranje u sljedećoj godini po fazama, rekao je Rašić.

Viškovački grad uz arheologe Vedrana Katavića i Josipa Bukmaza obišla je i zamjenica pročelnika konzervatorskog odjela ministarstva kulture u Požegi Viktorija Ciganović.


Obilazak Viškovačkog grada

Zaštita već pokrenuta

Vedran Katavić ističe praksu prijavljivanja ovakvih lokaliteta za sredstva Europske unije koja u načelu podupire restauraciju arheološke baštine. Ukupni troškovi restauracije iznimno su visoki, a za prvu fazu, izradu dokumentacije, potrebno je nekoliko stotina tisuća kuna.

- Građanska inicijativa je dostavila prijedlog Ministarstvu kulture za preventivnu zaštitu Viškovačkog grada i kuzmičke hidrocentrale jer ti objekti nisu bili zaštićeni, a imaju itekakve reference biti zaštićena povijesna baština. Imamo informaciju iz Ministarstva kulture da će se ti objekti zaštititi odnosno da se već pokrenulo s procedurom nakon našeg dopisa, rekao je Miro Rašić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI