U Poljoprivredi Lipik zadovoljni izvrsnim prinosom pšenice

Žetva pšenice - ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

26.07.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4217

S oko 219 hektara zasijane površine pod pšenicom, u Poljoprivredi Lipik su "skinuli" 1.550 tona, što je prinos veći od 7 tona po hektaru. Takav je prinos iznenadio i direktora Željka Viboha koji je uoči žetve priželjkivao 6,5 tona.

- Ovo je definitivno bila dobra godina za ozime kulture na našim parcelama, a pšenica je nadmašila i najoptimističnija predviđanja. Osim odličnim prinosom, jako smo zadovoljni i kvalitetom pšenice. Hektolitar je između 80 i 85, a vlage su izrazito male, u prosjeku 11,5. Žetvu smo odradili za 20 dana uz odlično vrijeme pa nismo imali niti jedan dan prekida. Sve u svemu, jako smo zadovoljni - komentirao je Viboh.

U Poljoprivredi su skinuli i zob s 30 hektara gdje su poželi 185 tona pa je i ovdje prinos od 6 tona izvanredan. Stradao je tek ozimi ječam i to zbog mraza početkom travnja. Unatoč tome imali su pronos od 5,2 tone po hektaru, a Viboh tvrdi, da nije bilo problema sa smrzavanjem, prinos bi bio veći od 6 tona.

Slabiji prinos samo pivarskog ječma


Jedan od najvećih poljoprivrednika u Badljevini kod Pakraca je Branko Lujanac koji je također iznenađen i zadovoljan rezultatima žetve. On je na 25 zasijanih hektara imao prinos od čak 8 tona s hektolitrom koji između minimalno 81 do maksimalno 85. Nešto slabiji urod ima pivarski ječam koji ima jalovih klasova zbog smrzavanja pa je ovogodišnji prinos od 7 tona, za tonu manji nego onaj lanjski.


Nakon odrađene žetve, u Poljoprivredi nema odmora jer je sada prioritet priprema parcela za sjetvu uljane repice koja će ove godine biti zasijana na 175 hektara.

Pšenica ne smije biti ispod 1,5 kune

I dok poljoprivrednici mogu i moraju biti zadovoljni prinosima i kvalitetom, raspoloženje kvari neizvjesnost oko cijene pšenice, a poljoprivrednici su jednoglasni – cijena kilograma ne smije biti manja od 1,5 kune. Iako je posljednjih dana malo zahladilo, a palo je i nešto kiše, kukuruzu treba još vlage i poljoprivrednici kao mogućnost najavljuju slabija oplodnju jer se svilica suši, a uslijed suše i velikih vrućina, gori i pelud.

Ovisno o sorti i kvaliteti zemljišta, to će se sigurno odraziti na rezultate i kvalitetu jer će na klipovima biti praznih zrna. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI