Učinkovitom rasvjetom štedjeli bismo okoliš i proračun

Zastarjela rasvjeta u požeškoj pješačkoj zoni
(FOTO: Vjeran Blašković)

17.07.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 8730

Član udruge Vrijeme je za Požegu Marijan Živković, inače profesor na Tehničkoj školi u Požegi, iznio je podatke o uštedi električne energije ukoliko se javna rasvjeta u gradu učini energetski učinkovitijom.

Tako je na primjeru Industrijske ulice u Požegi iznio proračun da se godišnje može uštedjeti oko 23.500 kilovatsati električne energije, što je po sadašnjim cijenama oko 25.000 kuna. Pored toga uz učinkovitiju rasvjetu i releje koji bi regulirali intenzitet i vrijeme rasvjete u Industrijskoj ulici, pored uštede novca, u okoliš bi se izbacilo 12,5 tona manje ugljičnog dioksida (CO2).

- Prosjek uštede je oko 30 posto, a povrat investicije ovisi o opremi koja se ugrađuje, okvirno se radi o 5 godina, rekao je Marijan Živković.



Nino Smolčić i Marijan Živković


Predsjednik udruge Nino Smolčić ističe kako se novac za energetski učinkovitiju javnu rasvjetu može većim dijelom dobiti iz IPA europskih fondova, a da se investicija samo manjim dijelom oslanja na proračun. Iznio je i razloge zašto bi Grad Požega, iako su neke aktivnosti svojevremeno već poduzimane, trebao intenzivirati modernizaciju javne gradske rasvjete.

- Nedopustivo je da u 2012. godini još uvijek imamo rasvjetnih žarulja sa živom i tražimo da se što hitnije i posljednja zamjeni te da se zamjene sva rasvjetna tijela u obliku kugle koja su u nekim zemljama već danas zabranjena za upotrebu, izjavio je Smolčić pojašnjavajući da su ljudi informirani o zagađenju okoliša, ali manje o svjetlosnom zagađenju, što je posljedica neinformiranosti.

Marijan Živković dodao je kako je ušteda od 30 posto moguća na novim rasvjetnim tijelima ukoliko se ugrade releji koji bi regulirali intenzitet svjetlosti, dok bi ušteda bila i duplo veća ugradnjom releja i zamjenom energetski neučinkovitih žarulja novim rasvjetnim tijelima izrađenim po principu energetske učinkovitosti.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI