Dječjim igralištima protiv mina

Program za goste u dvorištu brestovačke škole
(FOTO: Vjeran Blašković)

03.07.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5251

Problem mina i minsko sumnjivih površina na području Općine Brestovac aktualizirala je donacija naroda Japana osnovnoj školi Dragutina Lermana. Djeca su uz školu u Brestovcu i područnu školu u Zakorenju dobila igrališta vrijedna 60.000 kuna.

Japansko je veleposlanstvo novac za dva dječja igrališta doniralo Hrvatskom Crvenom križu koji od 1993. godine provodi program u cilju udaljavanja djece od minski opasnih područja. Do sada je na takav način i razne donirano 80-ak igrališta u Hrvatskoj.

Na području naše županije oko 60 kilometara četvornih označeno je kao minski sumnjivo područje, od čega je oko 5 kilometara četvornih na području općine Brestovac, kod mjesta Kamenska. Najveći dio, 50 četvornih kilometara područja pod minama u županiji pripada Gradu Pakracu.


- Prepoznate su naše potrebe u najosjetljivijoj skupini populacije - djeci, postojeća igrališta su ili stara ili ih uopće nema, kao što je situacija u Zakorenju, a ovdje u matičnoj školi je bilo staro i neadekvatno, rekao je načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić.


Učenici škole priredili su za goste kratki program, recitirali su haiku poeziju, pjevali i glumili. Primopredaji donacije prisustvovali su veleposlanik Japana Masaru Tsuji i izvršni predsjednik HCK Nenad Javornik.














Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI