Gradska služba spalila vlastiti otpad na divljem deponiju

Spaljivanju smeća zadovoljno su prisustvovali aktivisti Udruge Lijepa naša Lipik
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

28.06.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4478

Ubrzo nakon objavljivanja fotografija divljeg deponija kod Pakre na potezu između Pakraca i Lipika, radnici Vlastitog komunalnog pogona Grada Pakraca jutros su ga započeli čistiti i uklanjati smeće.

Almir Delihodžić, upravitelj pogona koji je i izdao nalog za uklanjanjem otpada, naglašava kako su zapalili samo razgradivi otpad (granje, lišće, živicu…), dok će vreće u kojima je taj otpad bio transportiran baciti u za to predviđene kontejnere.

Bilo je sve u redu dok je samo gradski pogon bacao smeće


- U suradnji s „Vodoprivredom“ Daruvar već godinama na to mjesto dovozimo takav otpad koji zatim barem jednom mjesečno zapalimo i do sada je to funkcioniralo bez problema i, što je najvažnije, bez zagađivanja. Međutim, u posljednje vrijeme su to ljudi počeli zloupotrebljavati i na isto mjesto bacati građevinski otpad, plastiku, madrace, razne vreće, životinjske kože pa čak i lešine uginulih životinja. Primjer ljudske neodgovornosti vidio sam i jutros kada sam obišao deponij i vidio da je netko sinoć ponovo bacio građevinski otpad, pojašnjava Delihodžić.


Najavljuje se konačna sanacija

On najavljuje kako će, u dogovoru s vodočuvarom Alenom Brendeisom sanirati ovaj deponij na način da će, nakon što zapale sav otpad koji je primjeren paljenju, građevinski otpad prevesti na za to predviđen deponij u Kusonjama. Planiraju "hitno pronaći način kako i kamo ukloniti ostali otpad".

– Mi više nećemo na to mjesto dovoziti svoj otpad pa vjerujem da ni neodgovorni građani, kada vide da je deponij saniran, neće odlagati kućni i drugi otpad, poručio je Delihodžić.

Ekološki aktivisti zadovoljni

Današnjem uklanjanju divljeg deponija uz Pakru nazočili su i članovi Udruge „Lijepa naša“ – grana Lipika koji ne kriju zadovoljstvo što se krenulo s uređenjem ovog opasnog odlagališta otpada.

- Cilj je bio ukazati na ovaj ekološki problem prisutan i kod nas. Zadovoljni smo jer se na njega nije „zažmirilo“, nego se hitno krenulo u sanaciju. Ovo nam je poticaj da još rigoroznije nadziremo potencijalna divlja odlagališta otpada i da o tome izvijestimo odgovorne. I ovom prilikom ponovo apeliramo na neodgovorne građane da smeće ne odlažu u prirodu i na za to nepredviđena mjesta jer, iako toga nisu svjesni, tako zagađuju svoj vlastiti životni prostor. Posebno se to odnosi na područja vodotokova jer sve što zagadimo, indirektno završi u našim čašama, poručila je Jadranka Šimunović Katunar, predsjednica Udruge i ekološka aktivistica iz Lipika.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI