Aktivisti upozoravaju: Pakra se pretvara u veliki deponij

Deponij u Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

24.06.2012. | Mario Barać
Pregleda: 3485

Članovi udruge "Lijepa naša - Grana Lipik" provode akciju "Kamo plovi naša Pakra" s ciljem ukazivanja na problem onečišćavanja ove jedine rijeke Pakraca i Lipika.

Tvrde da rijeka Pakra sve više postaje odlagalište glomaznog otpada, a tijekom akcije "Zelena čistka" uz korite rijeke su pronašli automobilske i traktorske gume, ostatke kućanskih aparata, dijelove bicikla, staru odjeću, plastične vrećice, nerijetko i životinjske lešine.

- Želimo ljudima ukazati na ovaj problem i osvijestiti građane o važnosti očuvanja vodenog eko sustava rijeke Pakre koji je ozbiljno ugrožen. Posjedujemo veliki broj fotografija koje ukazuju na katastrofalan odnos građana prema našoj jedinoj rijeci, naglašava Jadranke Šimunović Katunar, predsjednice udruge "Lijepa naša".


Kako bi senzibilizirali javnost, građanima su počeli dijeliti letke. Cilj je utjecati na ekološku svijest i hitno ukloniti spomenute deponije.  


Protiv betonizacije Pakre  

- Protivnici smo betonizacije korita rijeke Pakre jer se uništavaju prirodna staništa životinja kao što je slučaj s dabrovima koji se nalaze u donjem toku koji još uvijek posjeduje prirodno drveće i raslinje. Protivimo se i rušenju drveća čijim bi nestankom došlo do urušavanja korita, što se na pojedinim dijelovima već počelo događati, pojašnjava Šimunović - Katunar.

Dodaje kako ljudi nisu svjesni činjenice i prednosti što žive u malim gradovima jer nam to pruža mogućnost življenja u ekološki poticajnijim uvjetima.

- Moramo istaknuti prirodne prednosti prostora u kojem živimo, da čim izađemo iz svojih kuća možemo uživati u prirodnim blagodatima. Zato ih moramo čuvati i što prije se osvijestiti ljude o važnosti ovog za nas velikog ekološkog problema, poručuje Šimunović - Katunar. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI