Godina na pakračkom studiju stajat će 9.240 kn

Gradonačelnik Davor Huška i dekan Mladen Havelka
(FOTO: Mario Barać)

06.06.2012. | Mario Barać
Pregleda: 13766

Natječaj za dislocirani stručni studij fizioterapije u Pakracu, pri Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, bit će raspisan sljedeći tjedan, najavio je Mladen Havelka, dekan Zagrebačkog veleučilišta koji je tim povodom danas posjetio Pakrac.

Dodao je kako prilikom upisa neće biti prijemnih ispita, uvjeti natječaja će biti završena srednja škola, a prilikom odabira kandidata vrednovat će se uspjeh u srednjoj školi.

Uskoro i studij sestrinstva


Najavljeno je da će na jesen, kada kreću i redovni studiji, u Pakracu biti upisano prvih 40 kandidata, a cijena je 9.240 kuna za godinu. Po završetku studija kandidat stječe prvi stupanj Bolonjske trogodišnje razine (viša stručna sprema), u početku će biti angažirano desetak predavača iz Zagreba kojima će Grad Pakrac osigurati potreban smještaj u vrijeme kada u Pakracu budu održavali nastavu, dok će asistenti biti kadrovi s ovog područja.


- Dok ne osnažimo kadrovsku nastavničku bazu, studij u Pakracu će u početku biti izvanredni. Vjerujem kako ćemo se mi kao Zdravstveno veleučilište Zagreb u Pakracu zadržati kratko i da ćemo kroz nekoliko godina svjedočiti osnivanju samostalne visoke zdravstvene škole u Pakracu koja će imati i studij sestrinstva, naglasio je dekan Havelka.

Odabrali između 15 gradova

Dodao je da je značaj pokretanja ovog studija u Pakracu širi i veći od obrazovnog.

- Na razvijenom zapadu svako otvaranje visokoškolske ustanove za tu sredinu znači i istodobno i snažan regionalni razvoj i vjerujemo da će tako biti u Pakracu kojeg smo odabrali između 15 gradova kandidata, prvenstveno zato što je postojala stvarna i objektivna potreba za razvoj zdravstvenog kadra. Pojedini gradovi koji su se kandidirali, imali su političke, nerijetko i predizborne ciljeve i interese, za razliku od Pakraca gdje politika nije imala nikakav utjecaj, ali smo zato svo vrijeme imali podršku Grada, pojasnio je Havelka.

Darko Kelemen, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik je naglasio kako otvaranje ovog studija puno znači i za njegovu ustanovu, posebno po pitanju stručnog osposobljavanja kadra. «Mi imamo suvremeno opremljene prostore za fiziklanu terapiju i oko 40 fizioterapeuta i logično je da smo zainteresirani za njihovu daljnju stručnu naobrazbu, i stoga što kvalitetu usluge u našoj ustanovi želimo podići na još bolju razinu.

Pakrac spreman za studij

Gradonačelnik Davor Huška je rekao da Pakrac spreman dočekuje rad stručnog studija fizioterapije. U obnovu dijela zgrade pedagoške akademije, u kojoj će se privremeno održavati studij, uloženo je oko 1,3 milijuna kuna, dodatnih 100.000 je uloženo u namještaj, a iz EU fonda su povukli 38.000 eura (oko 285.000 kuna) za potrebnu opremu.

– Imamo pripremljen projekt i lokacijsku dozvolu za obnovu Prve zemaljske bolnice u Pakracu za što smo do sada izdovojili 250.000 kuna, a gdje je u budućnosti predviđeno trajno izmještanje ovog studija. Naša je prednost i što smo dobro zemljopisno pozicionirani i pokrivamo veliko tržište potencijalnih studenata, ističe Huška koji je, zajedno s gostima iz Zagreba i najbližim suradnicima obišao spomenute objekte.   


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI